Procurorii pot fi delegați sau detașați în cadrul DNA și DIICOT numai dacă au dobândit gradul profesional de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prevede un amendament depus de UDMR la poiectul de lege privind statului judecătorilor și procurorilor, potrivit unui document obținut de G4Media.ro.
Potrivit specialiștilor în drept penal consultați de G4Media.ro, dacă amendamentul va trece de votul Parlamentului, activitatea DNA și DIICOT riscă să se blocheze, deoarece cei mai mulți procurori nu dețin gradul de procuror de Înalta Curte, ceea ce înseamnă că nu mai pot activa în acadrul celor două parchete. În plus, dosarele în lucru sau trimise în judecată de procurorii care nu au grad de Înaltă Curte riscă să fie compromise.
Citește și: Ultimul proces al lui Netejoru cu Laura Kovesi, câștigat de șefa Parchetului European
„Din cauză că nu se prevede și o norma tranzitorie , în sensul ca numirile /delegările făcute sub imperiul legii vechi rămân valabile , se va invoca nelegalitatea tuturor dosarelor și cam 70% din procurorii DNA și DIICOT se întorc la parchetele de la care provin”, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.
Potrivit unor surse politice consultate de G4Media.ro, amendamentul UDMR ar fi fost inițial susținut de anumiți deputați din PSD, însă nu a avut susținere în partid. Mai mult, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, pentru G4Media.ro că PSD nu va depune amendamente și că va susține doar observațiile făcute de CSM la legile justiției.
Citește și: Autoturismul personal devine istorie. O transformare radicală la nivel mondial
În 2021 au mai existat tentative similare de modificare a legii în sensul creșterii condiției de vechime pentru accederea în DIICOT și DNA la 10 ani. Cele două parchete au cerut reducerea condiției de vechime de la 10 ani la 7 ani și au atras atunci atenția că „menţinerea unei vechimi de 10 ani pentru accederea la postul de procuror în cadrul DNA şi DIICOT, în condiţiile în care conduce la permanentizarea deficitului acut de personal, este de natură să conducă la o gestionare precară a fenomenului criminalităţii organizate şi corupţiei la nivel înalt”.
Continuarea în G4 MEDIA.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!