marți, 30 noiembrie 2021
AcasăNewsletterUDMR vrea să scape de controlul publicului și modifică radical o lege...

UDMR vrea să scape de controlul publicului și modifică radical o lege de acces la informații de interes public a USR PLUS

După scandalul din Coaliție legat de informațiile publice privind vaccinarea și testarea, UDMR amendează radical un proiect al USR PLUS care ar fi mărit gradul de transparență.

UDMR a blocat în urmă cu două săptămâni, chiar înaintea votului final din plenul Camerei Deputaților, proiectul depus de USR-PLUS și PSD privind informațiile de interes public.

Inițiativa prevedea apariția la nivelul fiecărei instituții publice a unui registru care să cuprindă solicitările și răspunsurile oferite în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. De asemenea, în proiect sunt definite mai bine instituțiile care se supun legii, iar informațiile puteau să fie cerute și în format electronic.

Proiectul a fost întors de la votul final la Comisia de Cultură, iar UDMR a depus mai multe amendamente care ar schimba radical proiectul inițial. „Eu mă aștept la ce e mai rău, mie îmi e foarte teamă de asta”, afirma președinta organizației neguvernamentale Funky Citizens, Elena Calistru, după ce proiectul a fost retrimis la comisie.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică (CIP), Ovidiu Voicu, a declarat pentru Europa Liberă că „UDMR vrea să se pună la adăpost de transparență și preia doleanțele primarilor de a nu mai fi deranjați de cetățeni”.

Precedentele periculoase ale UDMR

Din anul 2009 UDMR, în calitate de gestionar al sprijinului financiar guvernamental destinat comunităţii maghiare, a primit în total peste 28 de milioane de euro. O mică parte a acestei sume este alocată prin concursuri publice, pentru a finanţa diferite programe comunitare, a finanţa publicarea de cărţi şi pentru sprijinirea unor organe mass-media. Ce se întâmplă cu restul banilor nu se știa până acum.

În data de 14 martie 2016 funcţionarii Departamentului pentru Relaţii Interetnice (DRI) aduc două cutii din carton mari, cu cel puţin jumătate de metru cub de documente în sala de lectură de lângă intrarea din spate a palatului Victoria. În cutii se găsesc justificările trimise departamentului de către UDMR privind gestionarea sumelor alocate din bugetul de stat din 2009 încoace.

Predăm camera foto şi telefonul mobil conform regulamentului, ne aşezăm la o masă lângă poarta magnetică să ne apucăm de treabă: în conformitate cu înţelegerea cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, avem o zi pentru a studia documentele, a face notiţe şi eventual a cere copii după unele acte mai importante.
Entuziasmul iniţial se risipeşte rapid.

Cercetând materialul din dosare ajungem repede la concluzia că justificările nu oferă destule informaţii pentru o imagine completă cu privire la modul în care UDMR a cheltuit cele 18-20 de milioane de lei (4-4,5 milioane de euro conform cursului valutar curent) alocate anual din bugetul de stat minorităţii maghiare, în legătură cu care pe pagina web a UDMR nu se oferă niciun detaliu.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE