UE: Companiile care distrug mediul vor fi obligate să-l refacă – amenzi de până la 5% din cifra lor de afaceri la nivel mondial sau 40 de milioane de euro. Vot final: noua listă a infracțiunilor împotriva mediului și a sancțiunilor conexe. Parlamentul urmează să aprobe noi norme care vizează protejarea mediului în UE prin intermediul dreptului penal.
După dezbaterea care va avea loc luni, eurodeputații urmează să dea undă verde unei noi directive privind infracțiunile împotriva mediului, în urma acordului cu statele membre încheiat în noiembrie 2023. Noua lege prevede o listă actualizată a infracțiunilor împotriva mediului, care acum include și comerțul ilegal cu lemn, epuizarea resurselor de apă sau încălcarea legislației UE privind substanțele chimice. Legea introduce și așa-numita „infracțiune calificată” ce constă în provocarea distrugerii unui ecosistem, cum ar fi incendiile forestiere la scară largă, și care, prin urmare, este comparabilă cu ecocidul.
Citește și Legea UE privind refacerea naturii: peste 80% din habitatele europene sunt într-o stare precară
Infractorii individuali, inclusiv reprezentanții companiilor, pot primi pedepse cu închisoarea de până la cinci sau zece ani, în funcție de gravitatea infracțiunii. De asemenea, li se va cere să refacă mediul pe care l-au distrus și să compenseze daunele. Companiile se pot confrunta, de asemenea, cu amenzi de până la 5% din cifra lor de afaceri la nivel mondial sau 40 de milioane de euro.
Context
Noua legislație urmărește să abordeze numărul tot mai mare de infracțiuni împotriva mediului în UE. Criminalitatea împotriva mediului este a patra cea mai mare activitate infracțională din lume și este una dintre principalele surse de venit pentru crima organizată, alături de droguri, arme și trafic de persoane, arată Parlamentul European.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!