Parlamentul European solicită tuturor țărilor UE să stabilească un salariu minim național care să permită lucrătorilor să trăiască confortabil și să evite sărăcia.
Parlamentul cere de ani buni măsuri la nivelul UE pentru a asigura un venit decent tuturor lucrătorilor
Venituri minime adecvate pentru condiții de viață decente în UE
Sărăcia în rândul lucrătorilor din Uniunea Europeană a crescut în ultimul deceniu, iar crizele economice, precum cea din timpul crizei Covid 19, arată că salariile minime adecvate au un rol important în protejarea lucrătorilor cu salarii mici, deoarece aceștia sunt mai vulnerabili.
În septembrie eurodeputații au adoptat noi reguli pentru salarii minime mai adecvate. Aceștia preconizează că măsurile vor determina țările UE să ajungă la o creștere reală a salariilor și să evite competiția în domeniul costului cu forța de muncă pe piața unică, precum și să contribuie la reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați, deoarece aproape 60% dintre salariații cu venituri minime din UE sunt femei.
Mai multe despre acțiunea UE pentru drepturile lucrătorilor.
Ce aduce noua legislație UE pentru venituri minime
Statele UE vor trebui să se asigure că salariul minim național permite un nivel de trai decent. Pentru a stabili ce reprezintă un astfel de nivel de trai, se pot folosi diverși indicatori cum ar fi:
- Un coș național de bunuri și servicii la prețuri reale, care poate include activități culturale, educaționale și sociale
- O comparație a venitului minim cu valori de referință uzuale pe plan internațional cum ar fi 60% din salariul mediu brut sau 50% din media salariilor brute
- Raportarea salariului minim net la pragul sărăciei
- Puterea de cumpărare a veniturilor minime
Alte acțiuni pe care vor trebui să le ia guvernele naționale includ:
- Promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor
- Actualizarea salariilor minime cel puțin o dată la doi ani, sau cel puțin o dată la patru ani în țările care folosesc un mecanism de indexare automată
- Realizarea inspecțiilor de muncă pentru a verifica aplicarea regulilor și a sancționa condițiile de muncă abuzive
- Garantarea accesului la organisme de soluționare a disputelor pentru lucrători și dreptul la recurs în justiție.
Citește și: Cum a încercat Secția Specială să o acuze pe șefa Freedom House România de șantaj și legături cu Soros!
Toate țările UE vor avea același salariu minim?
Nu. Fiecare țară va stabili nivelul venitului minim în funcție de condițiile socio-economice, puterea de cumpărare, nivelul productivității și evoluțiile la nivel național.
Statele în care salariile sunt stabilite exclusiv prin negocieri și acorduri colective nu vor fi obligate să introducă un salariu minim.
De ce este nevoie de o lege pentru venituri minime în UE?
Salariul minim este cea mai mică remunerație pe care angajații trebuie să o primească pentru munca depusă. Deși toate țările UE au o formă sau alta de venituri minime, în majoritatea statelor membre această remunerație nu acoperă toate costurile traiului. În 2018 circa 7 din 10 lucrători cu salariu minim din UE făceau față cu greu din aceste venituri.
Aflați cum doresc europarlamentarii să combată sărăcia în rândul lucrătorilor din UE.
Venituri minime în UE la ora actuală
Veniturile minime lunare diferă foarte mult în UE în 2021, de la 332 EUR în Bulgaria la 2 256 EUR în Luxemburg. Alt factor important pentru diferențele majore ține de variațiile între costul vieții de la un stat la altul.
Mai multe statistici privind venitul minim în țările UE.
Există două forme de venituri minime în statele UE:
- Venituri minime statutare: acestea sunt reglementate prin legi sau statute. Majoritatea statelor membre au astfel de reguli.
- Venituri minime negociate la nivel colectiv: în șase țări UE (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia), veniturile sunt stabilite prin negocieri colective între sindicate și angajatori, acestea incluzând în anumite cazuri salariile minime.
Aflați cum lucrează UE la îmbunătățirea drepturilor lucrătorilor
- Noi reguli pentru echilibrul dintre viața profesională și cea de familie
- Economia „gig”: legislația UE îmbunătățește drepturile lucrătorilor (infografic)
http://epfacebook.eu/conditiimuncaUE
Sursă: Parlamentul European
FOTO: Parlamentul European
Urmăriți PressHUB și pe Google News!