UE investește 249 milioane de lei pentru ajutorarea nevoiașilor, persoanelor cu dizabilități și a orfanilor din Vaslui

Data:

spot_img

Banii europeni modifică radical calitatea serviciilor sociale prestate în județul Vaslui. Într-o zonă săracă și cu foarte multe persoane vulnerabile, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC ) Vaslui derulează proiecte europene de circa 249 milioane de lei, pentru ajutorarea acestora. Sunt angajați și calificați asistenți maternali pentru îngrijirea copilului, sunt construite centre de zi și locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități, este dezvoltată o infrastructură pentru protejarea victimelor violenței domestice. Conducerea de la Protecția Copilului Vaslui și primarii angrenați în implementarea proiectelor își pun speranțe mari în aceste investiții. În comunitățile locale sunt foarte multe persoane vulnerabile, iar pentru a supraviețui, acestea au nevoie de ajutorul autorităților.

Fondurile europene nerambursabile au ajuns să reprezinte principala pârghie de finanțare a proiectelor de investiții din județul Vaslui, dedicate domeniului social. În prezent, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui are în derulare mai multe proiecte finanțate pe programele UE, care vizează persoanele adulte cu dizabilități, violența domestică sau îngrijirea copilului. În total, valoarea investițiilor se ridică la circa 249.784.364 lei.

Dragoș Cazacu, directorul DGASPC Vaslui, a declarat că în cadrul instituției pe care o conduce are un departament special care se ocupă cu identificarea finanțărilor pe asistență socială din fonduri europene, bani de la bugetul național sau alte surse.

”Căutăm finanțări pentru proiectele noastre de oriunde. Echipa noastră colaborează și cu ONG-uri din domeniul social, în acțiunea de identificare a finanțărilor și schițarea proiectelor. Tot acest efort este direcționat pentru a promova și garanta respectarea drepturilor copilului, precum și a persoanelor adulte care se află într-o situație de vulnerabilitate socială (violență domestică, dizabilități etc.). Am început lucrările în cadrul unor proiecte la centrele de zi și la casele protejate, unde vor fi mutați beneficiarii Centrului de Recuperare Huși”, a precizat Dragoș Cazacu.

Proiectul TEAM-UP „Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor are o finanțare totală de 202.767.005 lei, din care valoarea nerambursabilă europeană se ridică la 198.711.657 lei. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 și se derulează în perioada 8 noiembrie 2018-7 noiembrie 2023.

Rezultatele propuse în proiect se referă la selectarea unui număr de 1.623 de persoane în vedere participării la cursul de formare; un program de formare profesională și suport de curs elaborat; program de formare susținut de 1.623 asistenți maternali din județul Vaslui; finanțarea cheltuielilor salariale aferente remunerației asistenților maternali.

Bugetul cheltuit în cadrul proiectului este în procent de 83,92%, pentru susținerea programului de formare profesională dedicat asistenților maternali, precum și dezvoltarea rețelei de asistenți.

„În cadrul proiectului TEAM-UP angajăm noi asistenți maternali profesioniști, cu condiția ca aceste persoane să nu mai fi avut contract cu DGASPC Vaslui. Prin proiect se asigură asistenților maternali salariile, precum și fomarea profesională. Practic, prin acest program dezvoltăm o nouă rețea de asistenți maternali profesioniști”, a explicat Dragoș Cazacu.

Bani europeni pentru persoanele cu dizabilități

Din portofoliul de proiecte europene derulate de DGASPC Vaslui face parte și proiectul Murgeni&Banca – comunități incluzive pentru persoane cu dizabilități. Proiectul are o valoare de 7.645.708 lei, din care finanțarea europeană nerambursabilă se ridică la suma de 7.491.373 lei. Perioada de implementare a programului este 7 aprilie 2020 – 6 iunie 2023 și are obiectiv ca 48 de persoane să beneficieze de asistență și îngrijire în cadrul centrelor de zi. De asemenea sunt prevăzute să se desfășoare șase acțiuni comune cu reprezentanțiii comunităților locale, dezvoltarea unor proceduri inovative, precum și o campanie de informare și conștientizare a populației din respectivele comunități.

„Este foarte important acest proiect pentru noi, dacă reușim să îl ducem până la capăt. Am predat amplasamentul și urmează să avem discuții cu conducerea DGASPC Vaslui. Sunt foarte multe persoane care așteaptă cu sufletul la gură astfel de servicii, sunt bătrâni fără aparținători, cu probleme medicale și în satele componente. Prin implementarea proiectului vom face și niște locuri de muncă noi. Există locația pentru acestă investiție, care este binevenită pentru comunitatea noastră”, a spus Eduard Cazacu, primarul orașului Murgeni.

Un proiect similar se derulează în Tutova&Pogana – comunități incluzive pentru persoane cu dizabilități, care are o valoare finanțată prin POCU 2014-2020 de 7.492.806 lei, din care finanțare nerambursabilă este de 7.492.071 lei. De serviciile de abilitare/reabilitare în cadrul centrelor sociale vor beneficia 48 de persoane vulnerabile.

Alte 48 de persoane cu dizabilități se vor bucura de servicii de sprijin pentru asistență și îngrijire în cadrul proiectului GIPO – comunități incluzive pentru persoane cu dizabilități. Programul este finanțat prin POCU 2014-2020, și are o valoare totală de 7.645.442 lei, din care fonduri europene de 7.492.278 lei.

Și domeniul violenței domestice este în atenția DGASPC Vaslui, în acest sens fiind început proiectul „VENUS – împreună pentru o viață în siguranță!”. Proiectul este finanțat prin POCU 2014-2020 și are o valoare de 1.137.174 lei, din care suma nerambursabilă este de 1.114.431 lei. Proiectul se implementează în perioada 4 martie 2019 – 4 martie 2023 și prevede activități precum construirea și amenajarea unei locuințe protejate, acordarea de servicii integrate pentru 18 victime ale violenței domestice, furnizarea de măsuri complexe de sprijin vocațional și orientare profesională pentru 100 de femei în vederea depășirii situațiilor de criză legate de violența domestică etc.

Case protejate, construite prin proiecte europene

Fondurile europene nerambursabile sunt utilizate de autoritățile locale de la nivelul județului Vaslui și pentru dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Huși. În centrul de la Huși sunt internate 200 persoane cu dizabilități, iar acestea trebuie transferate în alte locații, deoarece actualul sediu nu mai îndeplinește criteriile pentru a fi autorizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). În acest sens, sunt implementate două proiecte care prevăd construirea de case protejate.

Unul din proiecte este intitulat „Servicii sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități” și este implementat în comuna Găgești. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, iar beneficiarul investițiilor este DGASPC Vaslui. Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat, valoare totală a investițiilor fiind de 3.544.484 lei, din care finanțarea nerambursabilă se ridică la  3.127.054 lei.

Investițiile din cadrul proiectului vizează construirea unui număr de trei locuințe protejate pentru 24 de persoane cu dizabilități (câte 8 beneficiari în fiecare locuința protejată) și amenajarea unui centru de zi pentru un număr de 30 persoane cu dizabilități. Termenul prevăzut pentru finalizarea proiectului a fost inițial data de 31 octombrie 2020.

Costică Stupu, primarul comunei Găgești, a spus că proiectul este în derulare, iar perioada de implementare a acestuia a fost prelungită. Autoritățile locale se așteaptă ca la centrul de zi și în locuințele protejate să fie înființate peste 20 de locuri de muncă

„Lucrările la centrul de zi au început în această primăvară și constau în reabilitarea unei clădiri. La acest centru vor beneficia de servicii de specialitate 30 de persoane din zona noastră. Noi avem în comună 100 de persoane cu dizabilități, iar acest proiect este foarte bun. Suntem printre comunele din țară care avem cel mai mare număr de persoane cu dizabilități și am avut controale de la nivel central pentru a verifica această situație. Casele protejate vor fi noi, acum se toarnă fundația, iar aici vor fi cazați 24  de beneficiari de la Centrul de Recuperare Huși, pentru că respectiva clădire nu mai corespunde cerințelor ISU”, a spus Costică Stupu.

Un alt proiect european prin care se vor construi locuințe protejate și un centru de zi pentru persoane cu dizabilități se derulează în comuna Oltenești. Beneficiarul proiectului este DGASPC Vaslui, valoarea totală a investiției este de 3.599.811 lei, din care finanțarea nerambursabilă este în sumă de 3.389.656 lei. Și acest proiect are ca obiectiv dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din cadrul Centrului de Recuperare Huși.

De altfel, pentru a rezolva problema persoanelor cu dizabilități de la centrul Huși, DGAPC Vaslui derulează mai multe proiecte în valoare totală de 2,5 milioane de lei. Pe lângă proiectele de la  Găgești și Oltenești din fonduri europene, vor fi înființate centre la Tutova, Murgeni, Pogana, Vaslui și Banca cu fonduri de la bugetul de stat. În jurul acestor centre de zi, la o distanță de maxim 20 de kilometri, vor fi ridicate în total 15 locuințe protejate, în fiecare locuință fiind internate între opt și douăsprezece persoane.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Peste 15.000 de alegători din Arad au actele de identitate expirate înaintea alegerilor

Peste 15.000 de alegători din Arad au actele de...

ANM a emis noi avertizări Cod roșu, portocaliu și galben de vreme severă, valabile până sâmbătă seară

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, noi avertizări...

Alegeri Prezidențiale 2024: Prima secție de vot din străinătate s-a deschis în Noua Zeelandă

Prima secţie de vot din străinătate pentru alegerile prezidenţiale...