UE oferă noi fonduri pentru a decupla Republica Moldova de insecuritatea livrărilor energiei din Rusia

Data:

spot_img

Comisia Europeană oferă Chișinăului un Pachet cuprinzător privind reziliența și independența energetică a Republicii Moldova, în valoare de peste 250 milioane euro, pentru a rupe dependența și șantajul energetic al Rusiei și a o integra complet cu piața UE. Pachetul pentru doi ani vine pe lângă alte 60 milioane euro pentru procurarea de energie în următoarele luni, în anumite condiții, pentru regiunea transnistreană.

Este răspunsul UE la criza energetică provocată de oprirea de către Rusia a livrărilor de gaze către Transnistria și suport pentru compensarea facturilor locuitorilor Republicii Moldova crescute din acest motiv. Dacă va vrea să beneficieze de asistența UE, administrația separatistă din Transnistria va trebui să respecte condiții privind respectarea drepturilor omului, inclusiv accesul liber al jurnaliștilor în regiunea practic închisă.

„Este o asistență enormă, care va face sistemul energetic al Republicii Moldova rezilient și independent în fața șantajului Rusiei”, a declarat comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, la o conferință de presă susținută la Chișinău împreună cu președinta Maia Sandu. Pachetul UE va ajuta la compensarea facturilor pentru toată populația, va susține familiile vulnerabile, instituțiile sociale și afacerile. Iar prin Planul de creștere care va veni în câteva luni, un alt pachet de asistență de 1,8 milioane euro, UE va susține reformarea sistemului energetic pentru ca Republica Moldova să devină independentă.

„Sprijinim Republica Moldova până la finele tranziției și până când sistemul energetic va fi conectat complet cu cel al UE. Sprijinul va fi constant, prin mecanismele de solidaritate pentru țările candidate”, a mai declarat Marta Kos.

În același timp, comisara a spus că aderarea Republicii Moldova la UE și soluționarea conflictului transnistrean sunt două procese diferite. „Sarcina mea este să aducem cât mai repede Moldova în UE. Nu putem admite ca viitorul european al Republica Moldova să devină ostaticul conflictului transnistrean și sperăm că integrarea europeană va impulsiona soluționarea conflictului”.

Pentru a beneficia de suportul european de 60 milioane de euro pentru procurarea energiei în următoarele trei luni, Transnistria va trebui să respecte câteva condiții: un plan de acțiuni pentru respectarea drepturilor omului coordonat cu Guvernul Republicii Moldova, un plan de majorare treptată a tarifelor la energie la prețurile de piață, achitarea de către companiile mari exportatoare a prețurilor de piață pentru energie, iar consumatorii industriali cu consum mare vor fi excluși din pachetul de sprijin. Printre consumatori mari se au în vedere de regulă inclusiv fermele de criptovalută.

„Când falșii prieteni închid gazul, prietenii adevărați pornesc ajutoarele”

Pachetul de asistență a UE vine în condițiile în care Rusia a oprit în plină iarnă alimentarea cu gaze a regiunii separatiste pro-ruse Transnistria, ceea ce a adus regiunea în prag de criză umanitară și la o creștere cu peste 70% a tarifelor la energie pentru restul teritoriului Republicii Moldova.

„Când falșii prieteni închid gazul, prietenii adevărați, europeni, deschid brațele și pornesc ajutoarele. Investim în securitatea energetică a Republicii Moldova”, a declarat premierul moldovean Dorin Recean.

Asistența umanitară pentru a reporni gazele către Transnistria separatistă a fost cerută Uniunii Europene în regim de urgență de Guvernul de la Chișinău. Însă ce nu a reușit să facă Chișinăul a fost să spargă bula propagandistică de la Tiraspol – oamenii de acolo sunt convinși că lumina și căldura în calorifere le-au fost readuse de Rusia, iar eroul care i-a scăpat de frig și căruia i-au mulțumit pe rețelele de socializare este liderul separatist Vadim Krasnoselski. Iar „băiatul rău” este Guvernul de la Chișinău – da, exact cel care a găsit și negociat finanțarea UE și a oprit criza umanitară – pentru că nu a acceptat livrări mai rapide prin schemele dubioase care erau cu insistență impuse de Rusia.

În consecință, în ziua în care compania moldovenească Energocom deschidea festiv robinetul cu gaze europene către Transnistria, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski mulțumea public…Rusiei.

„Colegii ruși – la nivelul Ministerului Energiei al Federației Ruse – erau interesați de un singur lucru: să elaboreze un mecanism astfel încât gazul să ajungă foarte rapid în Transnistria. Am văzut o dorință sinceră de a ajuta, oamenii au lucrat și în weekend”, a declarat Krasnoselski la o conferință de presă.

O altă surpriză a acestor zile a fost faptul că sub presiunea condițiilor impuse pentru gazul european gratuit, Tiraspolul a interzis, cel puțin formal, fermele de criptovalută. A fost una din condițiile Chișinăului și a UE pentru livrarea de gaze. Ceea ce însemnă că pe parcursul întregii luni ianuarie, când caloriferele în blocuri erau reci, iar deconectările de curent electric ajungeau și la 5-12 ore pe zi, producția de criptovalută, controlată de oligarhi ruși, a continuat în Transnistria. În 2019, Transnistria genera cel puțin 55,6 milioane de dolari anual din criptominat.

Citește și: Chișinăul și UE anunță o soluție a crizei umanitare din regiunea transnistreană care exclude Rusia, Tiraspolul tace

UE a alocat săptămâna trecută 20 milioane de euro pentru a restabili fluxul de gaze și a opri criza umanitară în Transnistria, iar sâmbătă, 1 februarie, regiunea a primit gaze europene pentru prima dată în istoria ei. Chiar dacă actuala formulă este prevăzută doar pentru 10 zile, Transnistria oricum nu va mai putea reveni la gazele rusești gratuite, iar acest lucru schimbă complet paradigma ei economică și socială și ridică semne de întrebare privind perspectivele de supraviețuire în calitate de entitate separatistă.

UE finanțează acum 10 zile de consum gratuit a regiunii separatiste, iar condiția a fost ca gazele europene să ajungă doar la consumatori casnici, instituțiile sociale, producătorii de curent și la micile întreprinderi, fără giganții industriali și fermele de criptovalută. În plus, Chișinăul nu va mai cumpăra curent electric din Transnistria, ceea ce acoperea cam o treime din bugetul local. Fără aceste venituri, regiunea mai are bani pentru a acoperi una-două luni de cheltuieli și nu este clar ce se va întâmpla mai departe. Din declarațiile oficiale nu este clar dacă Chișinăul și UE au o viziune despre cum poate fi preluat controlul asupra regiunii pro-ruse în mod pașnic și fără a „transnistriza” întreaga Republica Moldova.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: Facebook/ Maia Sandu)

spot_imgspot_img
Lina Grau
Lina Grau
Lina Grâu este jurnalist independent. Activează în Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Această ură care ne desparte

Ce mai rămăsese de folosit în spaţiul public pentru...

Cazul pensionarului Țigan de la Romsilva, clonat la Institutul de Cercetări Nucleare RATEN ICN Pitești

Cazul Romsilva, unde directorul Teodor Țigan s-a pensionat și...