UE propune o serie de măsuri pentru a proteja persoanele cu dizabilități. Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030)

Data:

Parlamentul European dorește o societate incluzivă, în care drepturile persoanelor cu dizabilități să fie protejate și în care să nu existe discriminare.

„Prin intermediul noii Strategii privind drepturile persoanelor cu handicap, UE propune o serie de măsuri pentru a proteja persoanele cu dizabilități:măsuri de redresare și atenuare a efectelor crizelor sanitare, cum este criza Covid-19, pentru a evita afectarea disproporționată a persoanelor cu dizabilităţi; acces egal la asistență medicală, locuri de muncă, transport public și locuințe; continuarea proiectului-pilot cardul european pentru dizabilitate”, precizează Biroul Parlamentului European în România.

În iunie 2020, deputații europeni au stabilit prioritățile pentru o nouă Strategie a UE pentru persoanele cu dizabilități, pe baza Strategiei europene 2010-2020 pentru persoanele cu handicap.

În martie 2021, Comisia Europeană a adoptat Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030) care preia principalele recomandări ale Parlamentului:

  • includerea drepturilor tuturor persoanelor cu dizabilități în toate politicile și domeniile;
  • accesul egal pentru persoanele cu dizabilități la asistență medicală, locuri de muncă, transport public și locuințe;
  • punerea în aplicare și dezvoltarea în continuare a proiectului-pilot cardul european pentru dizabilitate, care permite recunoașterea reciprocă a dizabilităților în unele țări din UE;
  • măsuri de redresare și atenuare a efectelor crizelor sanitare, cum este criza Covid-19, care afectează disproporționat persoanele cu dizabilități;
  • persoanele cu dizabilități, familiile și organizațiile care le apără drepturile să fie incluse în elaborarea și implementarea acestei strategii.

Persoanele cu dizabilități în Europa: fapte și cifre

  • Se estimează că în UE există aproximativ 87 de milioane de persoane cu dizabilități.
  • Rata de ocupare a forței de muncă în rândul persoanelor cu dizabilități (cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani) este de 50,8 %, față de 75 % în cazul persoanelor fără dizabilități.
  • 28,4 % dintre persoanele cu dizabilități din UE sunt expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, față de 17,8 % în rândul populației generale.
©Hedgehog94/AdobeStock
©Hedgehog94/AdobeStock 

Măsurile adoptate de UE până acum pentru persoanele cu dizabilități

Strategia europeană pentru persoanele cu dizabilități a fost adoptată pentru a pune în aplicare Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap.Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități

  • un tratat internațional cu caracter juridic obligatoriu privind drepturile omului, care stabilește standarde minime pentru a proteja drepturile persoanelor cu dizabilități
  • a fost ratificată de UE și de toate statele sale membre
  • în conformitate cu competențele lor, UE și statele sale membre sunt obligate să pună în aplicare obligațiile care le revin

Printre inițiativele concrete lansate datorită Strategiei europene pentru persoanele cu handicap se numără Actul european privind accesibilitatea, care garantează că mai multe produse și servicii precum telefoanele inteligente, tabletele, bancomatele sau cărțile electronice sunt accesibile persoanelor cu dizabilități.

Directiva privind accesibilitatea site-urilor web prevede că persoanele cu dizabilități trebuie să aibă un acces mai ușor la datele și serviciile online, deoarece site-urile web și aplicațiile gestionate de instituțiile din sectorul public, cum ar fi spitalele, instanțele sau universitățile, trebuie să fie accesibile.

Programul de schimb de studenți Erasmus + promovează mobilitatea participanților cu dizabilități.

Un acces mai ușor la mijloace de transport și drepturi îmbunătățite ale pasagerilor pentru persoanele cu dizabilități.

Aflați mai multe despre politicile UE pentru o Europă mai socială.

Sursă: Parlamentul European

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată: Sunt nevinovată, dar nu mai candidez

Viceprimarul USR al Braşovului trimis în judecată. Flavia Boghiu...

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face parte satul Viscri

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face...

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat, deși este acuzat de luare de mită

Iulian Dumitrescu candidează pentru un nou mandat de preşedinte...

Parlamentul European aprobă primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor

Primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor...