UE va oferi Republicii Moldova 1,8 miliarde de euro pentru investiții și proiecte majore | Deutsche Welle

Data:

spot_img

UE îi va oferi Republicii Moldova un pachet de asistență financiară în valoare de 1,8 miliarde de euro în următorii trei ani, cel mai mare ajutor financiar acordat țării de la proclamarea independenței în 1991.

Anunțul a fost făcut la Chișinău de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unui briefing susținut alături de actuala președintă Maia Sandu. Planul de Creștere Economică (Growth Plan) adoptat de Comisia Europeană are ca obiectiv apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, printr-o accelerare semnificativă a reformelor și investițiilor într-un termen relativ scurt. Investiția UE ar urma să genereze o creștere economică în Moldova de 8-10%.

Citește și: Ministrul de interne al Austriei refuză din nou aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Proiectele prioritare

Banii vor fi cheltuiți pentru construcția de drumuri, poduri, spitale, dezvoltarea infrastructurii feroviare, acordarea de sprijin financiar pentru afaceri, atragerea investițiilor, finalizarea și demararea unor noi linii electrice, precum și alte proiecte majore.

Pe lângă investiții, acest plan va contribui la îmbunătățirea accesului Moldovei la piața unică a UE. Este vorba de facilitarea comerțului și instituirea conexiunilor de transport, integrarea în piața energetică și digitală europeană, precum și accesul la Spațiul Unic de Plăți în Euro.

„Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia Moldovei și vom concentra investițiile pe domenii care vor crește economia. Avem proiecte concrete: reparația școlilor, construcția a două spitale noi la Bălți și Cahul, extinderea rețelei energetice pentru a conecta Moldova la infrastructura europeană și dezvoltarea rețelei de drumuri, inclusiv traseul Chișinău-Iași-Odesa”, a menționat Ursula von der Leyen.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, urmărit penal pentru luare mită

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Președinția Republicii Moldova / Facebook)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Acuzații grave la adresa senatorului Pîrvulescu. Ce spun procurorii DNA | Aktual24

DNA aduce acuzații grave la adresa senatorului Pîrvulescu, fiind...

Moscova și încercarea de compromitere a referendumului din Republica Moldova INVESTIGAȚIE | Ziarul de Gardă

Moscova și încercarea de compromitere a referendumului din Republica...

Senatorul Eugen Pîrvulescu a fost ridicat de DNA

Senatorul Eugen Pîrvulescu a fost ridicat de DNA, vineri...