Ajuns premier, Marcel Ciolacu s-a întrecut în declarații privind „risipa bugetară”, „șmecheria” celor care nu-și plătesc dările către stat, aparatul bugetar umflat. Promite o „reformă amplă” și descoperă, uimit și indignat, o realitate care este în bună măsură creația PSD.
Racilele sistemului scoase în evidență de premier, inclusiv în discursul din Parlament de marți, nu sunt o noutate, iar Marcel Ciolacu ar trebui să le cunoască foarte bine. PSD este la guvernare alături de PNL de doi ani deja. Nu a avut premierul, dar a deținut ministere-cheie, printre care Finanțele.
De altfel, din cei 33 de ani post-revoluționari, PSD a fost la putere 20 de ani bătuți pe muchie, în diferite formule și alianțe.
Premierul Ciolacu pare că descoperă de abia acum disfuncționalitățile majore ale statului, deși chiar în perioada guvernării PSD-PNL unele dintre ele s-au agravat.
Atunci când se revoltă împotriva creșterii numărului bugetarilor, a șefilor și a celor care fac ”simplă prezență la serviciu”, dar primesc „automat sporuri de zeci de mii de lei”, și a celor care „își încasează lună de lună salariul, fără să aibă vreo performanță”, Marcel Ciolacu uită că exact în ultimii ani aceste probleme au prins aripi.
Statul s-a îngrășat în guvernarea PSD-PNL
De pildă, în primele 7 luni ale acestui an s-au făcut peste 4200 de noi angajări la stat, majoritatea în administrația publică locală, potrivit Ministerului Finanțelor.
Angajările au continuat nestingherite, deși sistemul era oricum supraponderal – în total la stat lucrează 1.283.500 de oameni. Cel mai mare număr din istorie.
Continuare în Europalibera.org!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Guvernul României / Facebook)