Ultima zi a Festivalului Haferland. Ce evenimente se vor desfășura

Data:

spot_img

Ultima zi a Festivalului Haferland va surprinde și mai mult. Se vor desfășura concerte, demonstrații de lupte medievale, o paradă a costumelor tradiționale săsești și evenimente speciale cu ocazia împlinirii a 700 de ani de atestare a Cetății Rupea, conform Agerpres.

Evenimentele zilei sunt deschise de slujba din Biserica Evanghelică C.A. din Rupea, urmată, în acelaşi spaţiu, de un concert coordonat de Ursula Philippi la orgă, acompaniată de Horst Schuster – saxofon şi Michael Schoell – trompetă.

Citește și: „La început ești agent străin, apoi organizație indezirabilă, apoi susținător al grupărilor extremiste. Apoi pușcăriaș.” Interviu cu un disident rus

Cetatea Rupea sărbătorește 700 de ani de la prima atestare documentară

Sărbătorirea celor 700 de ani de prima atestare documentară a cetăţii Rupea va începe la ora 12:00, cu discursuri ale invitaţilor de onoare, urmate de fanfarele tradiţionale săseşti Kulturwerk Bayern, Original Karpaten-Express şi Jugendblaskapelle Kronstadt – dirijor Mathias Roos.

Începând cu ora 14:30 va avea loc parada costumelor tradiţionale săseşti, demonstraţia de lupte medievale şi dansuri medievale, dar şi dansuri tradiţionale săseşti susţinute de Grupul de dans al Şcolii Germane Rupea.

De asemenea, copiii sunt aşteptaţi la ateliere de pictură pe lemn, de materiale reciclabile, de împletit coroniţe, de bricolat Turnul Solar Rupea şi de bricolat Caruselul Haferland.

Ziua continuă, de la ora 17:00, în satul Viscri, cu un concert de orgă, iar de la ora 18:00 sunt programate o expoziţie de fotografii vechi şi o expoziţie de dangale.

De la ora 19:00, vizitatorii vor avea posibilitatea să participe la prezentarea unei gospodării tradiţionale săseşti, şi să vadă cum arată dangaua mare şi mică Viscri, care erau aplicate pe animale şi saci.

Începând cu ora 19:30 este programat un concert de pian Johann Markel, la Şura nr. 160, şi expoziţia „Viscri ARTS”.

Citește și: Cutremurul de pe burse, avertisment sau panică nejustificată? Ce prevăd analiștii

Fostul ambasador al Marii Britanii la București, prezent la Săptămâna Haferland

Ziua de sâmbătă a Festivalului Săptămâna Haferland a fost deschisă la Biserica Fortificată din satul Buneşti de oficialităţi locale, de Michael Schmidt, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, precum şi de Andrew Noble, fostul ambasadorul al Marii Britanii la Bucureşti.

„Mă bucur foarte mult să văd foarte mulţi oameni aici. Acum un an, cred, a fost mai mult soare, dar mai puţini oameni, şi asta este tendinţa generală pentru Haferland în acest an, şi mai ales la Sibiu, în urmă cu o săptămâna când am fost reuniţi pentru Întâlnirea Internaţională a Saşilor. Este un semn şi al creşterii interesului pentru acest festival, pentru această regiune. De ce este important? Numai din cauza nostalgiei? Absolut nu. Nostalgia nu are un loc, nu are un rol de jucat. Mândria despre trecut. Asta este important şi pentru toţi saşii care au revenit din toată lumea, mândria lor pentru ceea ce a fost şi mai este casa lor. Dar mi se pare că este important pentru noi, cei care stăm aici. Dacă ei, care au plecat în urmă cu peste 30 ani, sunt mândri, cu siguranţă trebuie să fim şi noi”, a afirmat Andrew Noble.

Ediţia din acest an a Săptămânii Haferland se desfăşoară sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein, membru al Casei Princiare de Liechtenstein şi, pentru prima oară în istoria festivalului, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Co-organizatorii festivalului sunt Fundaţia M&V Schmidt şi Fundaţia Tabaluga / Peter Maffay Stiftung.

Citește și: Începe Săptămâna Haferland, când satele săsești se animă. Puteți asculta muzică germană din sec. XVI, jazz și arii cântate de fiicele ambasadorului Noble

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Facebook / Săptămâna Haferland)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Concursul Internațional „George Enescu” – FINALA VIOARA. Sunete eterice au inundat cupola Ateneului

Concursul Internațional „George Enescu” - FINALA VIOARA. Sunete eterice...

Mayumi Kanagawa din SUA a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Vioară

Mayumi Kanagawa din Statele Unite ale Americii a câștigat...