Ultimii sași. Comunitatea decimată în perioada comunistă, din care au mai rămas azi doar câțiva bătrâni

Data:

spot_img

Potrivit documentelor desecretizate din arhivele Securității, în timpul dictaturilor lui Dej și Ceaușescu România a „vândut“ peste 230.000 de etnici germani pentru care Germania a plătit între 3 și 4 miliarde de mărci.

Datele ultimului recensământ al populației din octombrie 2011 arată că în România mai locuiau acum zece ani doar 36.042 de etnici germani dintre sașii care au colonizat Transilvania încă de la jumătatea secolului al XII-lea, în acea perioadă parte a Regatului Maghiar, și șvabii care s-au așezat în Banat mult mai târziu, pe parcursul secolului al XVIII-lea.

Lucrarea „Recensământul general al populației României din 29 Decemvrie 1930“ consemnează că în urmă cu 90 de ani locuiau pe teritoriul Regatului 745.421 de șvabi și sași.

Cei din urmă etnici germani care își mai țin gospodăriile în special în satele, comunele și orașele mici, pe vremuri organizați în comunități compacte majoritare, sunt aproape în totalitate familii de oameni în vârstă sau bătrâni care au rămas singuri. Între timp au mai murit dintre ei. Inventarul morții nu l-a mai făcut nimeni. Și nici al vieții celor care au mai rămas și așteaptă să se stingă în gospodăriile lor moștenite din generație în generație, de sute de ani.

Citiți articolul integral pe Deutsche Welle

Citiți și

Paradoxul de la Valea Lungă: Cum a ajuns un sat săsesc să voteze un primar AUR

Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Klaus Iohannis: „Este momentul ca fiecare lider să se vadă ca un om de stat, să se așeze la masa discuțiilor”

Klaus Iohannis: „România este importantă, cetățenii români sunt importanți,...

De ce România nu are un proiect de țară | Deutsche Welle

Potrivit ultimelor cercetări sociologice, peste jumătate dintre români cred...