Una dintre cele mai grave probleme în Teleorman o pune starea sistemului medical. Spitalele orășenești nu sunt capabile să rezolve situațiile de viață și de moarte, motiv pentru care reabilitarea Spitalului Județean din Alexandria și echiparea cu aparatură performantă puteau face diferența. În 2010, Consiliul Județean condus de Liviu Dragnea a obținut finanțare europeană pentru reabilitarea clădirii, însă corpurile reabilitate nu sunt nici acum funcționale. Firma care a câștigat licitația pentru paturi, noptiere și sistem informatic nu și-a onorat contractul. Banii europeni dați pentru dotare, circa 5 milioane de euro, au fost pierduți.
- Semnarea contractului de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea Spitalului Județean de Urgență Alexandria” pe 17 august 2010 a reprezentat un moment extrem de așteptat, dată fiind degradarea accentuată a spitalului.
- Acesta este ultimul proiect pe care Liviu Dragnea l-a semnat în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, beneficiarul investiției. Termenul de finalizare oficial al proiectului era data de 17 decembrie 2012. Din numeroase motive, termenul de finalizare s-a amânat în mod repetat.
- Abia în 2016 s-a finalizat reabilitarea clădirii, numai că nici atunci lucrurile nu au intrat în normal. Firma care câștigase licitația pentru paturi, noptiere și sistem informatic nu și-a onorat contractul.
- După reabilitare, multe probleme persistă, în special în privința dotării cu echipamente.
Un spital mare cât toate speranțele teleormănenilor
Înainte de reabilitare, clădirea Spitalului Județean de Urgență din Alexandria era într-o continuă degradare, iar mobilierul nu se mai schimbase de zeci de ani. Bacteriile populau zidurile spitalului, iar insectele se plimbau libere pe bolnavi. Pacienții care puteau să plece se tratau la București pentru a evita potențialele riscuri. Infecțiile nosocomiale erau la ordinea zilei, iar medicii se declarau la fel de neputincioși ca și pacienții.
Vestea reabilitării clădirii spitalului și a dotării cu mobilier și echipamente noi a fost îndelung așteptată. În 2010, Liviu Dragnea și-a pus ultima semnătură pe un contract cu finanțare externă, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman.
Într-o ședință a Consiliului Județean din 2010, Liviu Dragnea anunța existența unui proiect finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea totală a proiectului se ridica la peste 83,6 milioane de lei, din care fondurile europene reprezintau 85%, iar cele de la bugetul statului – 15%. Proiectul, care urma să se desfășoare pe o perioadă de 24 de luni, urma să genereze îmbunătățirea calității serviciilor medicale în județul Teleorman, conform standardelor europene. De asemenea, circa 4 milioane de euro erau destinați dotării cu aparatură modernă de investigaţii şi tratament.
Lucrările propuse se refereau la reabilitarea zonei principale de acces, crearea de facilități pentru persoane cu handicap, crearea accesului pentru pompieri în clădire, înlocuirea lifturilor, reabilitarea scărilor interioare, izolarea termică a fațadelor, crearea zonelor de protecție anti-incendiu, instalarea de uși anti-incendiu, instalarea sistemului de iluminat de siguranță, realizarea unei scări noi, exterioare, de evacuare, amplasată pe extremitatea estică.
În privința utilităților, proiectul urmărea reabilitarea întregii instalații exerioare și îmbunătățirea sistemului de iluminat, reabilitarea întregii instalații interioare și îmbunătățirea acesteia, reabilitarea întregii instalații de gaz medical și implementarea sistemului pentru toate paturile existente în spital, sistem de climatizare bazat pe panouri radiante, schimbarea în totalitate a tâmplăriei exterioare și dotare cu echipamente medicale și nemedicale (mobilier).
Lucrările au început însă cu întârziere, abia la finalul anului 2012. Momentul semnării ordinului de începere a lucrărilor a fost fastuos. Premierul de atunci, Victor Ponta, venea la braț cu Liviu Dragnea la Spitalul Județean din Alexandria și cerea respectarea termenelor: „Mă bucur, cu atât mai mult cu cât bani de la bugetul de stat sunt puţini în acest proiect, cea mai mare parte vin din Programul Operaţional Regional şi nimic nu mă bucură mai tare decât să facem lucruri bune cu bani europeni, pentru că banii de la buget, întotdeauna parcă, sunt prea puţini. Nu pot decât să îmi doresc ca 24 de luni să fie 24 de luni, să nu fie 24 de luni ca în alte proiecte, ci să fie cu adevărat. Sunt convins că managerul şi tot personalul veţi sta cu ochii pe constructor, ca lucrurile să se desfăşoare la timp.” Iar Liviu Dragnea l-a completat: „Şi Consiliul Judeţean, în primul rând, supraveghează lucrările.”Lucrările au început de la etajul 6 în jos, în corpul B al spitalului, corpurile A și B fiind separate din punctul de vedere al circuitelor spitalicești. Bolnavii au continuat să fie tratați în corpul A al clădirii. Proiectul prevedea că, „la sfârșitul anului 2014, lucrările de reabilitare vor fi terminate”.
Nu peste mult timp, a fost clar că termenul livrat inițial opiniei publice nu va fi niciodată respectat. Motive se găseau la fiecare ședință de Consiliu Județean și întotdeauna responsabilii erau alții, niciodată autoritatea despre care Liviu Dragnea însuși spunea că are obligația de a se asigura că termenul de finalizare al lucrărilor va fi respectat.
În mod ironic, din cauza licitațiilor, care au atras atenția Comisiei Europene, tocmai Liviu Dragnea punea în pericol finanțarea spitalului. Uniunea Europeană își punea în acea perioadă întrebarea dacă n-ar fi mai bine să întrerupă plățile, determinând și pierderea celor peste 83 de milioane de lei destinate spitalului județean. Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) a cerut de două ori revizuirea proiectului, menţionând că este necesară o reevaluare a cheltuielilor, astfel încât cele neprevăzute să fie eliminate din cuprinsul proiectului.
„Cu spitalul s-a tot amânat. Noi am trimis o adresă la ANRMAP ca să ne comunice de ce întârzie atât de mult răspunsul la solicitările noastre de a organiza achiziţii publice. Şi ne-au trimis răspunsul că la această achiziţie cu spitalul trebuie să scoatem ceva din anunţ, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Am adoptat hotărârea prin care facem acest lucru, pentru a putea demara o altă investiţie la spitalul judeţean. Poate se doreşte să nu înceapă invesțiţia anul acesta.”
Liviu Dragnea
Ce se întâmpla de fapt în culise? Proiectul a fost spart în mai multe segmente, astfel încât mai multe societăți comerciale să câștige contracte. Și, în mod inedit, Consiliul Județean Teleorman nu s-a mai ocupat de partea de consultanță, ca în cazul celorlalte proiecte, ci a desemnat o companie specializată să se ocupe de asta.Astfel, în anul 2011 se atribuie în urma unei licitații deschise, având ca criteriu esential prețul cel mai scăzut, contractul pentru servicii de consultanță în vederea reabilitării Spitalului Județean companiei Alphaconsult & Engineering SRL din București, valoarea acestor servicii ridicându-se la suma de 209.479.40 lei. Firmă înființată în anul 2007, sub un alt nume, Alphaconsult & Engineering SRL are patru acționari, toți foști directori ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Hari Cristian Dascălu, asociat al Alphaconsult & Enginnering SRL, este fiul unui consilier personal al fostului ministru de la Transporturi Radu Berceanu. Valentin Dragoş Nicoară, asociat și el în firmă, a fost director CNADNR, şef al Departamentului Licitaţii Contracte, în timp ce al treilea asociat, Cristian Arsin, de asemenea, director în compania naţională menţionată, ca şef al Departamentului Proiecte Finanţare Nerambursabilă. Fondatorul companiei, Alin Constantin Cîmpeanu, a avut și cea mai importantă funcţie în CNADNR, unde a ocupat postul de director general adjunct.
Efectuarea construcțiilor la spital a revenit unei companii care a devenit cunoscută după ce a primit, fără licitație, lucrarea de renovare a secției ATI a Spitalului de Arși din București, fără decontaminare. Este vorba despre firma CONTEAM SRL din București, care mai are în portofoliu câștigarea fără licitație a lucrărilor de la Maternitatea Giulești, după tragedia din 2010. În 2012, ROMCONSTRUCT HOLDING GROUP SA a făcut contestație la CNCS împotriva rezultatului licitației deschise în vederea atribuirii contractului de lucrări de reabilitare la Spitalul Județean Teleorman și a cerut suspendarea procedurii de atribuire, dar, după decizia CNSC, tot CONTEAM SRL, a rămas câștigător.
Fostul administrator public al județului Teleorman, Mircea Dumitrescu, a descris modul în care firma CONTEAM SRL a derulat lucrările la Spitalul Județean din Alexandria.
„La pereții de beton, proiectantul a dat o anumită cantitate de fibre de carbon pentru consolidare, fiind vorba despre unele fisuri. Când s-au apucat de lucru a rezultat o cantitate mai mare de fisuri decât se prevăzuseră. Am fost obligați să oprim lucrările, a venit proiectantul și s-a făcut din nou licitația pentru restul lucrării. A câștigat același constructor. Cred că tocmai de aceea n-au mai participat și alții la licitație, a fost singurul participant. Nu știu ce să vă zic despre firmă, îmi amintesc că are un acționar italian, dar a gestionat foarte bine proiectul. Au lucrat și la spitalul de la Foișorul de Foc și nu vreți să știți ce condiții bune sunt acolo. Corpul C nu s-a mai făcut deloc, pentru că proiectul avea un buget plafonat și s-a depășit bugetul. Asta mai durează, deocamdată este în lucru un proiect prin care să se construiască un corp nou la spital lângă corpul C.”
Mircea Dumitrescu
În urma noii licitații, CONTEAM a câștigat 6,7 milioane de lei.
Fonduri europene pierdute
Mai multe licitații au vizat achizitionarea de mobilier și aparatură medicală. S.C. NOVAMED SRL a câștigat un contract, urmând să livreze Spitalului Județean paturi, noptiere și un sistem informatic performant. Compania însă nu și-a onorat contractul, așa că autoritatea județeană a fost din nou obligată să amâne termenul de finalizare al proiectului până în 2016, deși luna decembrie a anului 2015 era termenul final.
Din acest motiv, banii europeni s-au pierdut, iar achiziționarea respectivelor bunuri urma să fie asigurată din bugetul județului Teleorman. Dacă s-ar fi respectat termenele, Spitalul Județean de Urgență din Alexandria ar fi putut beneficia de finanțare externă și pentru achiziționarea aparaturii medicale de ultimă generație.
Dar în contextul dat, Adrian Gâdea deja declara că achiziționarea unui computer tomograf costă mai mult decât prevedea proiectul cu finanțare externă, așa că cere Ministerului Sănătății o suplimentare.
„Am solicitat Ministerului Sănătății o sumă de bani pentru achiziționarea unui computer tomograf și a altor bunuri care sunt necesare pentru dotarea Spitalului Județean din Alexandria. Noi ne-am angajat că, în situația în care vor fi aprobate aceste sume pentru achiziționarea acestor echipamente, vom asigura cofinanțarea care revine autorității publice care are în subordine unitatea sanitară respectivă. Problema este generată din cauza unui litigiu. Acolo, CT și RMN au fost făcute de către o firmă care a câștigat în urma unei licitații organizate în 2009, a avut un contract încheiat pe o perioadă de cinci ani, care a expirat și am fost nevoiți să scoatem din nou la licitație spațiul respectiv. La licitație a câștigat o altă firmă, au existat contestații la licitație, drept pentru care suntem în litigiu cu firma care a contestat.”
Adrian Gâdea
Pe afară-i vopsit gardul și… cam atât
Astăzi, clădirea Spitalului Județean de Urgență din Alexandria arată foarte bine. Văzută din exterior. În interior însă, problemele sunt majore. Potrivit unui medic care a dorit să-și păstreze anonimatul, situația este foarte gravă: „Ei au reabilitat doar clădirea, dotările n-au mai existat. Lipsa de aparatură e cea mai gravă problemă. Lipsesc dotările. Că așa, capabili, am fi și noi, ca ăia de la București, dar dacă n-avem cu ce… Lipsesc de toate! Lipsesc mesele de operație, în primul rând! Sunt niște mese vechi, vai de capul lor, ultima masă adusă la spital a venit prin donație. Mamograf există în particular, nu există la spital. Și computere tomograf au fost la spital, dar n-au găsit spații în care să le monteze și au rămas pe acolo pe holuri, de s-a așezat praful pe ele. Eu zic că e suficient că n-avem aparatură și lucrăm cu oameni puțini, care n-au cum să facă miracole cu mâinile.”
Președintele actual al Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, spune că, deși reabilitarea presupunea eliminarea problemelor legate de sistemul de climatizare, de exemplu, instituția tocmai a investit bani în cumpărarea unei centrale termice de la Primăria Alexandria.
„Au tot fost probleme la spital, cu privire la centrala termică, am reușit să montăm această centrală, care acum funcționează la standarde bune. Am luat-o de la Primăria Alexandria. Am alocat suma de bani din bugetul județului pentru a cumpăra această centrală. Am avut o problemă cu punctul de transformare al spitalului, am alocat bani și am rezolvat și asta. Mai sunt probleme la UPU având în vedere că e un serviciu foarte solicitat, însă noi avem un proiect acum cu privire la extinderea și dotarea UPU din cadrul Spitalului Județean, pentru a se îmbunătăți calitatea serviciilor din cadrul spitalului. Computer tomograf și RMN o să fie în perioada următoare, se lucrează la amenajarea spațiului și vom inaugura acestea la spital. Și ne mai trimite acum Ministerul Sănătății niște aparatură.”
Dănuț Cristescu
Cât despre șeful actual al unității spitalicești, Alexandru Dobre, acesta nu neagă lipsurile, dar se arată optimist într-un viitor în care echipamentele vor curge pe bandă rulantă de la minister, ca să nu risipească bani din bugetul, și așa limitat, al spitalului.
„În momentul de față mai avem de înlocuit o parte din echipamente, care sunt aproape de termenul de casare. Este vorba despre mesele de operație, echipamente pentru dotarea serviciului de anatomie patologică, o parte din echipamentele pentru recuperarea medicală. Mamograful e pe lista de investiții, acum există unul care nu mai este funcțional, este doar în custodie, pentru a nu mai fi necesară autorizația CNCAN. Avem alocat de către ministerul Sănătății un CT, se amenajează spațiul și avem o vizită de la ADR pentru extinderea și dotarea UPU.”
Alexandru Dobre
Cu alte cuvinte, o finanțare externă care ar fi putut schimba întru totul sistemul medical al județului Teleorman a fost risipită în mai multe direcții, până când n-a mai rămas din ea decât văruiala exterioară a sediului. În spital sunt în continuare infecții nosocomiale, mesele de operație sunt numai bune de casare, iar instrumentarul e din alte vremuri.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Liber în Teleorman în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.