Ultimul președinte

Data:

spot_img

Se pare că vom deveni republică parlamentară pur-sânge. Socialiștii și FIDESZ de România au anunțat că modificarea Constituției va intra în obiectivul coaliției care are peste două treimi din legislativ. Modificarea se justifică doar dacă se decide care este regimul constituțional optim. Republica parlamentară a fost deja anunțată de către socialiști și de către FIDESZ de România ca un obiectiv al coaliției și va fi asumat în consecință și de către liberali.

Așa că nu putem decât să acceptăm că două treimi din Parlament vor modifica Constituția și vom avea o republică parlamentară. Vom avea un președinte care va fi un monarh limitat pe un termen limitat de două mandate, eventual numit pe un termen de șapte ani, termen anunțat de către șeful socialiștilor ca durată pentru actuala coaliție. 

Ar fi o idee bună să preluăm o listă unică pentru parlamentare după model moldovean și să avem în constituție această listă unică. Dacă nu vom avea inserată în Constituție lista unică, oricare dintre cele două partide mari va putea să modifice modul de alegere al parlamentarilor în interes propriu așa cum procedează cu stabilirea districtelor partidele republican și democrat în SUA. O listă unică ar avantaja însă opoziția, nu partidele din coaliție, și, de aceea, cel mai probabil va fi păstrat actualul sistem electoral. 

Dacă vom avea liste ca și acum, minim patru milioane de români din afară – în mod cert va mai fi încă un val de români care vor pleca pentru a beneficia de o educație decentă pentru copiii lor, așa cum bine argumenta doamna Oana Moraru în editorialul „O nouă generație părăsește România”, pe platforma online Republica – vor avea dreptul la doi senatori și patru deputați, fiind votanți de rangul al doilea doar pentru că au ales să trăiască, cel puțin cât sunt activi profesionali, în afara țării. 

Dacă se păstrează această discrepanță la vot dintre diasporă și cei din țară, controlul fiecărei zone geografice prin politicieni locali va fi esențial pentru alegerile parlamentare. Românii care „urinează” pe vot vor fi oricum din ce în ce mai mulți și lupta se va da doar pe cei care se vor duce la vot pentru că vor dori să câștige partidul primarului.

Partidele din „marea coaliție” vor avea doar misiunea de a convinge românii să valideze prin referendum noile modificări constituționale prin care devenim republică parlamentară, cum am mai fost doar în perioada comunistă.

Cele două partide mari și FIDESZ de România sunt avantajate de localele într-un singur tur și vor avea garantate mandatele de aleși locali în 2024, pentru că se vor trimite bani către primăriile aflate sub conducerea celor din coaliție. Vor mai exista accidente, dar ele vor fi irelevante prin raportare la majoritatea covârșitoare a celor realeși în funcțiile de primari și de președinți de consilii județene.

Marea coaliție va fi abonată la majorități zdrobitoare în consiliile locale și în cele județene. Campania coaliției va ataca în continuarea campaniei comune de acum pe progresiști, care vor deveni cei care nu lasă coaliția să lucreze pentru binele nostru al tuturor. Campania dusă de către liberali va continua cu mesaje țintite până în 2024 despre greaua moștenire lăsată de către progresiștii care „nu au lucrat ca un meșter bun”.

Planul celor două partide, care păreau că se urăsc ca familiile Montague și Capulet în alegerile din 2020 și dincolo de ele, urmează modelul de mare coaliție al doamnei Merkel din Germania. Socialiștii au șansa să adune votanți în plus, dacă vor ști să joace cartea responsabilității, mai ales că pe ei coaliția cu liberalii îi avantajează în mod clar. În teritoriu, dezamăgirea pierderii guvernării a fost mare, însă, în mod miraculos, intrarea la guvernare a reușit să îmbujoreze din nou activul de partid al socialiștilor.

Chiar dacă au jucat pe greșeala adversarului, socialiștii au avut noroc și pentru că fostul premier crede că poate gestiona favorabil pentru liberali relația cu socialiștii. Ce este bine este că sintagma „guvernul meu”, care era resimțită ca o jignire de către socialiști, nu mai este altceva decât o realitate cu o coaliție care ar trebui, dincolo de interesele naturale de menținere la putere și de livrare a unor sume din buget către centrele de putere locale, să se axeze măcar pe obiective minimale ale guvernării.

Ar trebui să fie simplu să se respecte prevederile din PNRR pentru că răsplata va fi să avem comunități locale mai bogate și mici reforme care trebuiau făcute de mult. Țara are nevoie de autostrăzi și se poate ajunge la un acord să lăsăm măcar câteva autostrăzi să fie construite fără jaf din bani publici sau să fie construite la o calitate decentă. Fiscul ar trebui să fie cât mai aproape de cetățean și să lăsăm pe cei care au bonitate fiscală să dezvolte afaceri.

A fost interesant să votăm președintele. Nu vom mai avea această ocazie și ne vom duce la vot la parlamentare pentru a ne asuma un parlament, un guvern și un președinte.

Diaspora va mai avea un rol doar la europarlamentare, unde se votează pe listă unică. Politica internă va fi dictată doar de către cei din țară, care vor vota, în general, pentru a susține partidul primarului. Partidele mari știu să joace astfel încât potențialii votanți ai celorlalți să fie tentați să nu mai voteze vreodată pentru că vor fi convinși în fiecare zi de către televiziunile prietene că toate partidele sunt aceeași mizerie.

Am avut un ultim președinte recunoscut pe plan european pentru meritele sale la conducerea țării. Chiar dacă mai este criticat de către presa germană, președintele a rămas cu o imagine bună în afară țării. Președintele nostru va putea cu mult succes să reprezinte Uniunea Europeană sau NATO, pentru că este fluent în limbi străine de circulație internaționale, arată foarte bine pentru vârsta sa și este recunoscut ca partener egal de discuție de către liderii politici ai statelor civilizate.

Moștenirea sa internă va depinde însă de ceea ce vor face cele două partide mari care vor forma, în sfârșit, „guvernul meu”. Guvernarea de mare coaliție va scrie ultimul pas al celui ce va rămâne în istorie ca ultimul președinte al țării.

Dacă tot au aplicat liberalii principiul Doamnei de Fier, că e util să îți cunoști dușmanul socialist pentru că poți să devii prieten cu el, ar cam trebui să și merite rezultatul final. Și așteptăm o surpriză plăcută de la viitoarea guvernare, numai cu oameni competenți și integri, care să fie aplaudați când vor ieși pe stradă de votanții care nu vor putea să le reproșeze decât că puteau face mai mult bine decât au făcut.

spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related