joi, 2 decembrie 2021
AcasăNewsletterUn albanez este cel mai căutat brutar din Bihor

Un albanez este cel mai căutat brutar din Bihor

Lipiile şi pâinea făcute de ai săi pot da dependenţă. Au gustul copilăriei şi unde mai pui că de cele mai multe ori le găseşti aburinde, abia scoase din cuptor…

Brutăria din centrul Nojoridului a ajuns cea mai căutată de localnici, fie că-s bătrâni din satul vechi, fie „vinituri” din noile cartiere populate de orădeni, iar asta datorită proprietarului, un albanez care face munca aceasta de aproape trei decenii, învăţând-o de la tatăl şi bunicul lui, care la rându-le au lăsat-o tot din tată-n fiu.

„Pâinea, ca să fie bună, trebuie să fie proaspătă, caldă şi să nu aibă nimic altceva decât făină şi drojdie de calitate, sare şi apă. Atât. Fără lapte, fără ouă, fără cartofi sau altceva. Şi niciodată nu trebuie să fie din aluat congelat sau cu conservanţi”, zice Nazmi Rexhbeccaj, un albanez ajuns în Nojorid cu doi ani în urmă, după ce a lucrat şi în Croaţia, Italia şi Germania. În România a venit după ce un prieten din breaslă, tot albanez, i-a zis că aici ar fi „oameni prietenoşi”.

Ştie, fireşte, că niciun popor nu-i bun sau rău, dar „cu românii m-am înţeles foarte bine, fiindcă sunt deschişi”.

Paradoxal, Nazmi e totuşi mai degrabă scump la vorbă decât volubil, iar BIHOREANUL i-a aflat povestea trăgându-l de limbă în zile şi în perioade diferite ale zilei, iar asta pentru că nu prea are vreme de taclale: deschide brutăria la ora 2, pentru ca la 5, când deschide şi magazinul, clienţii să fie mulţumiţi de ceea ce găsesc: nu mai puţin de nouă varietăţi de pâine – rotundă, ovală, dreptunghiulară, mică, mare, albă, neagră, franzele, simplă ori presărată cu seminţe, rozete ca nişte constelaţii de colaci, plus lipii şi o mulţime de preparate de patiserie, de la cornurile simple ori umplute şi covrigii cu sare sau cu caşcaval la brânzoaice, croasante, foietaje, rulouri, cozonaci şi plăcinte sărate sau dulci, cu brânză, cu varză, cu vişine, cu dovleac…

Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE