Un an de la atacul Hamas în Israel. Doi cetățeni israelieni originari din România povestesc cum au trăit dimineața de 7 octombrie 2023 | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Un an de la atacul Hamas în Israel. Doi cetățeni israelieni originari din România povestesc pentru DW cum au trăit dimineața de 7 octombrie 2023 și cum li s-a schimbat viața în războiul declanșat de atacul terorist al Hamas.

De fapt, în dimineața aceea nu ar fi trebuit să sune nici un ceas deșteptător. Era sâmbătă – și era încă foarte devreme când au pornit alarmele. Ora șase și 29 de minute. ”De regulă nu urlă, dintr-o dată, așa, în jumătate de țară”. Era clar că ceva grav se întâmplă – dar nimeni nu-și dădea seama ce. ”La cam jumătate de oră au început să apară pe Telegram înregistrări video cu intrările teroriștilor în localități din apropiere, în orașe și sate, în kibutzuri”, povestește Roxana Perez. Apoi, au început să curgă, pe platformele de social media, filmările de la festivalul Nova. ”Erau postări ale teroriștilor, care luaseră telefoanele israelienilor și intrau în direct să arate lumii ce fac. Ce orori fac!”.

Citește și: O echipă de cercetători de la Craiova avansează un sistem inteligent de depistare a anomaliilor congenitale. Smaranda Belciug, conferențiar: „Inovația ar aduce experiența celor mai buni doctori în orice cătun”

O mamă disperată

Au urmat momente de coșmar. Roxana Perez trăiește în Israel de 18 ani și s-a stabilit la 35 de kilometri nord de Fâșia Gaza, pe malul Mediteranei. Are cinci copii. ”Noi suntem un oraș în care tot la doi ani de zile se întâmplă bombardamente. Mai circulăm prin Ierusalim, prin Tel Aviv, acolo au loc atentate tot timpul. Și săptămâna trecută au fost. Trăim în stresul ăsta de mulți ani. Dar nu ca în acest context, nu la dimensiunea asta. Niciodată nu a fost așa”.

Fiica cea mare a Roxanei are 23 de ani și plănuise să meargă la festival. ”Nu locuiește cu noi. Am crezut că este acolo. Trebuia să fie acolo”. Nu s-a trezit. Pur și simplu, nu s-a trezit și nu a mai ajuns. ”M-am liniștit din punctul ăsta de vedere – dar tot nu ne venea să credem ochilor că se întâmplă așa ceva. Nimeni nu se aștepta la un număr atât de mare de teroriști care să pătrundă în interiorul țării. Inclusiv pe la noi, pe plajă, au intrat. Au ajuns teroriști până pe duna de nisip de la intrarea din oraș, lângă care locuim. Ne-am făcut urgent un scenariu – urma să luăm copiii și să intrăm în boxa de la subsol, care are o ușă blindată, este un adăpost”.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: O experiență școlară inedită: transformarea unor texte despre Holocaust în benzi desenate

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: AGERPRES/EPA/ABIR SULTAN)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Hackerii ucraineni au piratat posturile TV mari din Rusia de ziua lui Putin | Aktual24

„Cadou” de ziua lui Putin. Hackerii ucraineni au efectuat...

Ce au discutat Trump și Putin în timpul conversațiilor private despre Ucraina | Aktual24

Au apărut dezvăluiri despre conținutul conversațiilor private dintre Trump...

Rusia și-a doborât singură o dronă în Donețk | Aktual24

Rusia pierde o dronă stealth S-70 Okhotnik, doborâtă de...