luni, 25 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterUn an de pandemie: lupta în pijamale și războiul cu pantalonii în...

Un an de pandemie: lupta în pijamale și războiul cu pantalonii în vine

Pandemia de coronavirus a debutat surprinzător, iar problemele de comunicare s-au făcut simțite încă de la început. Pentru niște autorități care se declară anual surprinse de căderea primelor ninsori, izbucnirea unei pandemii mondiale a fost cu adevărat o provocare, în fața căreia nu au știut exact cum să se comporte. Dorința de a nu stimula panica generală s-a bătut cap în cap cu dorința de a face populația conștientă de riscuri, așa că anul 2020 a demonstrat pe deplin că nepregătirea costă.

Strategiile guvernamentale, în plin sezon electoral, au fost și ele subiectul contestării. Iar credibilitatea presei a avut cel mai mult de suferit în 2020. Pomparea de bani publici în presă a stârnit, pe bună dreptate, reacții adverse. Oamenii nu mai puteau avea încredere în cei care erau plătiți de guvern pentru a transmite mesajele oficiale, fără a le pune sub semnul întrebării. Iar rolul fundamental al presei e exact acela de a pune mesajul oficial sub semnul întrebării.

Și, nu în ultimul rând, gestionarea pandemiei într-un mod care nu poate fi descris altfel decât disperat a determinat punerea sub semnul îndoielii a unor drepturi fundamentale. Iar oamenii au reacționat la asta. Și astfel, pandemia nu a avut doar efecte medicale și economice, ci și politice.

După un an în pijamale, e necesar să ne amintim momentele cheie ale pandemiei, să înțelegem unde s-a greșit, unde s-a reacționat corect și să fim pregătiți data viitoare. Pentru că nimeni nu ne poate garanta că data viitoare nu e chiar după colț…

Începutul

Pe 13 decembrie 2029, în orașul Wuhan din China se întâmplau fenomene ciudate. Mai mulți oameni se prezentau la spital cu o formă de pneumonie de cauză necunoscută, care nu reacționa la tratamentele existente. Numărul de cazuri creștea exponențial de la o zi la alta, dar autoritățile chineze nu s-au panicat la timp.

Investigatoria
Investigatoria își propune să aducă și în România conceptul de jurnalism constructiv, urmărind, deci, să aducă laolaltă problema și soluția ei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE