Un an plin de șocuri economice. Cum va arăta 2025? Profesorul de economie Cristian Păun este de părere că reforma anunțată va însemna noi impozite.
Deficitul bugetar de 3,24% din PIB în primele patru luni ale anului transmite semnalul că guvernul nu va respecta nici în acest ținta de 5% pe care și-a asumat-o pentru întreg anul, iar pentru anul viitor singura soluție va fi creșterea fiscalității, estimează analiștii consultați de Economedia.
Guvernul dă vina pe plata în avans a pensiilor, iar unii analiști afirmă că vine un semnal bun pe partea creșterii de venituri.
Au crescut cheltuielile statului
Însă cheltuielile statului au continuat să crească, în special cele cu salariile, în contextul în care austeritatea bugetară și reorganizarea au fost amânate sau instituțiile statului au fost exceptate rând pe rând.
Datele ministerului Finanțelor arată că deficitul bugetar, respectiv diferența între veniturile și cheltuielile statului, a ajuns la 57,29 miliarde lei, respectiv la 3,24% din Produsul Intern Brut (PIB), la finele lui aprilie.
Ministerul Finanțelor transmite că deficitul lunii aprilie 2024 a fost influențat și de cele 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB) reprezentând plata în avans a pensiilor înainte de Paști, și a altor drepturi prevăzute de legile speciale, aferente lunii mai, din bugetul asigurărilor sociale de stat (8,31 mld lei) și bugetul de stat (1,02 mld lei) conform HG nr.422/2024.
Ceea ce ar însemna, potrivit finanțelor, că deficitul nu ar fi decât de 2,71%. Tot ar fi mai mult de jumătate din ținta de 5% la sută a guvernului.
În plus, estimările Comisiei Europene arată că cel mai probabil deficitul va ajunge în jurul a 6,9% în acest an și va continua să crească până la 7% anul viitor, în lipsa unor măsuri suplimentare.
Măsuri fiscale. Noi taxe. O mai bună colectare
În plus, nici autoritățile nu uită că în acest au loc în România patru runde de alegeri: locale, europarlamentare, prezidențiale și parlamentare:
„Deficitul bugetar pentru anul 2024, conform Legii bugetului de stat, este 5%. Cu toţii cunoaştem că, fiind un an electoral, atât la nivel european, dar mai ales la nivelul României, când avem toate alegerile în anul 2024, presiunea pe cheltuieli este una foarte mare.
Citește și: Cum a dispărut averea primarului din Mangalia după ce a început o anchetă a DNA
După cum ştiţi, anul trecut, la nivelul Guvernului, s-a adoptat un set de măsuri din perspectivă fiscală, care a mers pe trei paliere.
Pe de o parte introducerea unor noi taxe, pe de altă parte eliminarea unor facilităţi şi în al treilea rând măsuri care să conducă la creşterea capacităţii instituţionale a ANAF-ului şi la o mai bună colectare.
Şi anul acesta punem accent în special pe acestea”, a declarat recent secretarul de stat în ministerul Finanțelor, Alin Marius Andrieş.
Continuarea în Banatul Azi
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: banatulazi.ro)