Un bebeluș la fiecare trei zile este adus pe lume de o mamă minoră | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Un bebeluș la fiecare trei zile este adus pe lume de o mamă minoră. Pe parcursul anului 2024, unitățile sanitare au transmis un total de 228 de sesizări privind cazuri care necesită atenție socială și protecție.

Dintre acestea, 64 de cazuri au implicat gravide minore, 127 au fost cazuri de mame minore, iar restul de 37 de sesizări s-au referit la alte tipuri de situații, precum copii aflați în risc de abandon sau victime ale abuzului.

Distribuția acestor sesizări pe unități sanitare evidențiază o activitate semnificativă în cadrul Maternității „Cuza Vodă”, cu 146 de sesizări, dintre care 36 au fost gravide minore și 90 mame minore. Maternitatea „Elena Doamna” a raportat 56 de cazuri, incluzând 27 de gravide minore și 21 de mame minore.

Alte unități sanitare, precum Spitalul „Sf. Maria” și Spitalul municipal Pașcani, au înregistrat un număr mai mic de cazuri, acestea fiind în principal mame minore sau alte tipuri de situații sociale.

Motivele sunt multiple: modelele negative, violența domestică

Ca urmare a sesizărilor primite, pentru 19 copii a fost necesară instituirea unor măsuri de protecție. Toți acești copii au fost plasați în asistență maternală, fără a fi înregistrate cazuri de plasament în centre rezidențiale sau alte tipuri de servicii similare.

Citește și: Istoricul Grant Harward, despre implicarea României în Holocaust – „Ideologia a legitimat atrocităţile / Trebuie să înțelegem şi ce a fost rău în istoria noastră”

Elena Adumitroaie, profesor consilier școlar în cadrul Centrului de Asistență Educațională, explică faptul că fenomenul mamelor minore are cauze diverse și complexe. Principala sursă a acestora este mediul familial, care joacă un rol esențial.

Aceasta spune că printre factorii declanșatori se numără modelele negative din familie, exemplele nepotrivite oferite de adulți, conflictele familiale, violența domestică, lipsa de supraveghere din partea părinților și absența acestora, fie din cauza neimplicării, fie din cauza plecării în străinătate sau în alte locuri.

De asemenea, o educație deficitară a părinților contribuie semnificativ la această problemă. Pe lângă influența familiei, mediul social și cercul de prieteni al adolescentelor joacă un rol important. 

Continuarea în Ziarul de Iași

Citește și: Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com/ RebeccasPictures)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vila Ciuta, o clădire emblematică pentru Bistrița, salvată de la demolare | Săptămâna Online

Vila Ciuta, o clădire emblematică pentru Bistrița, salvată de...

Un plutonier major STS a hărțuit luni de zile o fată de 18 ani | Reporter de Iași

Un plutonier major, angajat în cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale...