joi, 27 ianuarie 2022
AcasăNewsletterUn caz nemaiauzit: Rudele nu pot scoate actele mortului de la spital....

Un caz nemaiauzit: Rudele nu pot scoate actele mortului de la spital. ”Diagnosticul e confidenţial”, li s-a spus

Păţania acestor ieşeni a avut loc la cel mai mare spital din Moldova: „Sfântul Spiridon”. Ca să ajungă totuşi în posesia actelor medicale ale defunctului, soţia şi fiica s-au adresat instanţei de judecată.

Motivul refuzului medicilor: decedatul nu şi-a dat acceptul „explicit” în timpul vieţii ca diagnosticul său să fie comunicat altcuiva. Problema nu este însă că decedatul ar fi refuzat explicit, doarece el a intrat repede în comă după internare. Ciudăţenia şi ineditul cazului, dar şi argumentele spitalului, par să-i fi pus în dificultate până şi pe judecători.

Moştenitorii unui ieşean decedat la spital au ajuns în instanţă pentru a obţine documentele medicale ale acestuia. Iniţial, le ceruseră pe cale administrativă, dar fuseseră refuzaţi. Spitalul a invocat faptul că documentele cuprind date cu caracter personal, iar pacientul nu-şi dăduse acceptul în timpul vieţii ca acestea să fie comunicate altcuiva.

M.B. a decedat în septembrie 2019 la Spitalul „Sf. Spiridon”. Soţia şi fiica acestuia au cerut în două rânduri copii după foaia UPU, foaia ORL, foile de terapie intensivă şi formularul anexă de consimţământ pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Spitalul a refuzat, invocând lipsa consimţământului explicit al pacientului de comunicare a stării sale de sănătate. Rudele au încercat să explice că B.M. suferea de surditate şi nu avea la el aparatul auditiv, deci nu putea comunica pentru a-şi da respectivul accept. Poziţia spitalului a rămas aceeaşi, că nu se poate substitui voinţei pacientului şi să comunice informaţii considerate confidenţiale.

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE