Emil Cențiu, un pasionat de educație STEAM și Software Developer în Londra, a pornit într-o aventură unică, traversând Europa pe bicicletă pentru a strânge fonduri în sprijinul Romanian Science Festival (RSF), primul și cel mai mare festival național de promovare a științelor în rândul elevilor.
El va parcurge un traseu care, la capătul său, va însuma 2462 de kilometri, trecând prin 10 țări și anume: Regatul Unit, Franța, Olanda, Belgia, Germania, Republica Cehă, Austria, Slovacia, Ungaria și România. Plecarea a avut loc vineri, 30 august din Trafalgar Square, Londra, iar sosirea la Pitești este prevăzută pentru 17 septembrie, cu ocazia celei de-a cincea ediții a Romanian Science Festival.
Emil este implicat în aceast proiect ca mentor încă de la prima ediție, când era student la Universitatea Bristol din Marea Britanie.
Anul acesta RSF se află la a cincea ediție care este și cea mai de amploare. În lunile septembrie și octombrie RSF se va organiza în patru județe: Argeș (18-21 septembrie), Maramureș (18-22 septembrie), Iași (2-5 octombrie), Cluj (11-13 octombrie).
Emil este susținut de o echipă de voluntari RSF care se ocupă de toate detaliile logistice, de la planificarea traseului și rezervarea cazărilor, până la asigurarea proviziilor necesare.
Oana Romocea, co-fondator Romanian Science Festival a declarat pentru Presshub: „Romanian Science Festival a fost creat cu scopul de a oferi o platformă prin care orice român din diaspora, care dorește să contribuie la susținerea educației în România, să o poată face într-un mod semnificativ, oferind fie expertiză, voluntariat sau resurse. Emil este un exemplu remarcabil în acest sens. În cadrul RSF, el nu doar își aduce expertiza academică și profesională, dar anul acesta și-a îmbinat pasiunea pentru ciclism cu dorința de a contribui la educație. Emil este o sursă de inspirație pentru noi toți din comunitatea RSF și sunt convinsă că va fi, de asemenea, o inspirație pentru toți participanții la festivalul nostru.”
De ce această călătorie?
Educația STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică) joacă un rol crucial în dezvoltarea tinerilor, oferindu-le abilități necesare pentru succesul în carieră și viață. Cu toate acestea, mulți elevi din România, în special din zonele defavorizate, rurale sau urbane mici, nu au acces la resursele și oportunitățile necesare pentru a explora aceste domenii.
Romanian Science Festival își propune să schimbe această realitate, organizând anual evenimente educative și programe de mentorat, aducând știința mai aproape de tineri, prin metode practice și non-formale, ateliere științifice și programe de mentorat.
Fondurile strânse în urma acestei călătorii pe bicicletă vor contribui la:
– Sponsorizarea unei Caravane RSF în mediul rural: oportunitățile sunt considerabil reduse pentru copiii care locuiesc și studiază în sate și orașe mici; de aceea, RSF își propune să atragă o participare de 30-50% din această categorie de copii. Anul acesta RSF va ajunge în 16 sate și localități mici din patru județe: Argeș, Maramureș, Cluj și Iași.
– Achiziționarea materialelor necesare pentru experimente: majoritatea participanților la evenimentele RSF nu a făcut niciodată un experiment științific în cei 12 ani de școală. RSF este prima lor ocazie de a participa la experimente științifice practice.
– Extinderea festivalului: organizarea de evenimente în mai multe județe din România. În fiecare an RSF dorește să adauge încă două județe în programul evenimentelor.
În pline pregătiri pentru aventură, Emil ne-a declarat: „Nu cred că este niciun secret că drumul către cunoaștere este pavat cu efort. Aceasta călătorie este o invitație la reflecție, o oportunitate de a vedea lumea prin ochii unui explorator, fie el științific sau sportiv. La fel cum un experiment necesită o pregătire meticuloasă și foarte multe ore de muncă, și această aventură mă va pune la încercare atât fizic, dar mai ales mental. Cu toate acestea, la fel ca în știință, satisfacția vine odată cu depășirea obstacolelor. Alătură-te în această călătorie și hai să demonstrăm împreună că știința este o aventură care merită tot efortul!”
Cum puteți ajuta?
Urmăriți călătoria: Pe paginile de social media RSF veți găsi actualizări constante despre traseu și provocările întâmpinate de Emil. Fiecare încurajare contează enorm și îi dă mai multă energie lui Emil. Fiți alături de el în această misiune pe care Emil și-a asumat-o.
Donați: Fiecare donație, oricât de mică, contează și va contribui la dezvoltarea viitoarelor generații de oameni de știință. Puneți dona accesând linkul aici: https://diasporalocala.galantom.ro/p/emil
Împărtășiți această inițiativă: Spuneți-le prietenilor și cunoștințelor despre campania lui Emil și încurajați-i să se alăture în călătoria sa, pe ruta pe care Emil o va urma.
Romanian Science Festival este o inițiativă care s-a născut din dorința de a implica cercetătorii și studenții români din diaspora academică în sistemul de educație din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele științifice.
Trebuie spus că, în prezent, comunitatea mentorilor RSF este formată din peste 150 de mentori – studenți, cercetători și profesioniști români din diasporă – care se implică în diferite activități ale Romanian Science Festival: târguri de știință, webinarii, vizite la clasele online, concursuri și programe de mentorat. În fiecare an, tot mai mulți tineri specialiști din diasporă se alătură inițiativei.
De la lansare în 2019, Romanian Science Festival a adus știința în peste 200 de școli din România și au ajuns la peste 133.000 de elevi din toate mediile sociale.
În 2022, Romanian Science Festival a fost premiat la Berlin de către Falling Wall Foundation în categoria Science Engagement, inițiativa fiind declarată câștigătoare din peste 1350 de proiecte de promovare a disciplinelor STEM la nivel global.
Festivalul are două obiective principale. În primul rând, își propune să construiască o punte de legătură între diaspora academică și contextul educațional actual din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor din România.
În al doilea rând, evenimentul dorește să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații autohtone, inițiative locale și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: arhiva personală)
Interesant subiect.sunt realizator de emisiuni la radio sport total fm și aș vrea să vorbim la radio despre subiect.horatiu sima 0740 13.15.96,aștept un răspuns, mulțumesc