Cărămizile de Ciurea au ajuns la mare căutare: se iau direct din zidurile fabricii. Abandonată după „accidentul” de acum 15 ani, când o firmă – astăzi închisă – a cumpărat-o doar ca să îi oprească activitatea şi aşa redusă la minim, Fabrica de Cărămizi de la Ciurea, monument istoric, dispare încet. Zilele trecute a fost eliberat locul unde se afla ce mai rămăsese din cuptoarele fabricii. S-a furat „la bucată”.
„Am dat-o (în 2007, n.r.) cu 40 de salariaţi, cu câteva mii de tone de cărbune, cu argilă pe doi ani de zile, şi am luat-o înapoi (în 2013, când a fost anulată vânzarea, n.r.) aşa cum o vedeţi”, ne-a spus Vasile Ilegitim, administratorul firmei care are în patrimoniu fabrica din Lunca Cetăţuii. Phoenix Trend SRL este firma lui, care rezistă încă din 2012, de când Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a cerut falimentul societăţii. În schimb, cel care furat a tot din fabrică în 2008-2012 a scăpat nepedepsit.
Citește și Premieră în România – pompierii primesc nave-mamut pentru misiuni pe mare
„Nu am altă soluţie acum, decât să obţin fonduri de undeva, pentru că fabrica nu se prăbuşeşte. Zidurile de rezistenţă sunt legate cu argilă, nu cu mortar”, ne-a spus proprietarul construcţiei monument istoric. El a adăugat că ceea ce a dispărut sau se năruie sunt părţi construite ulterior. Mai multe aflați în Ziarul de Iași.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!