Un depozit de litiu dintr-un lac din SUA ar putea produce baterii pentru 375 de milioane de vehicule electrice (Aktual24)

Data:

spot_img

Un depozit de litiu dintr-un lac din SUA ar putea produce baterii pentru 375 de milioane de vehicule electrice, titrează Aktual24. Departamentul pentru Energie al SUA (DOE) a dezvaluit recent rezultatele unei analize ample efectuate de Laboratorul National Lawrence Berkeley, care a scos la iveala un depozit imens de litiu sub Lacul Salton din California, relateaza Interesting Engineering.

Se estimeaza ca rezervorul subteran contine suficient litiu pentru a produce un numar impresionant de 375 de milioane de baterii pentru vehicule electrice. Aceasta descoperire pozitioneaza Lacul Salton ca fiind unul dintre cele mai mari depozite de litiu la nivel global, promitand o schimbare majora in abordarea Americii in ceea ce priveste productia de litiu. „Litiul este vital pentru decarbonizarea economiei si pentru adoptarea vehiculelor electrice in proportie de 50% pana in 2030”, a declarat Jeff Marootian, adjunctul principal al secretarului adjunct pentru eficienta energetica si energie regenerabila.

Citește și Pe ce a cheltuit primarul Iașului 7,5 milioane de euro fără să da explicații

„Acest raport confirma oportunitatea unica de a construi o industrie interna a litiului in SUA, extinzand in acelasi timp productia de energie electrica curata. Folosind inovatia americana, putem crea locuri de munca si un lant de aprovizionare national puternic”, a mai spus el. Lacul a devenit acum un punct central pentru extractia litiului, studiul DOE pozitionandu-l ca un jucator crucial in satisfacerea cererii globale de litiu timp de decenii. Totusi, acest potential vine cu partea sa de provocari. DOE afirma ca rezervorul de litiu poate face ca SUA sa devina autosuficienta in materie de litiu, insa exploatarea si extragerea acestei resurse la scara comerciala reprezinta o sarcina complicata.

Companii precum Berkshire Hathaway Energy si Controlled Thermal Resources investesc deja in tehnologii pentru a extrage eficient litiul din saramura. Accentul este pus pe dezvoltarea tehnologiei de extractie directa a litiului (DLE), in loc de practicile daunatoare mediului, cum ar fi forajul in cariera deschisa si bazinele de evaporare masiva, care predomina in prezent in extractia litiului.

A view from Salton Sea Beach, in California

Los Angeles Times a adaugat un alt motiv de scepticism, notand ca nicio companie nu a executat cu succes extractia de litiu din Lacul Salton, ceea ce ridica indoieli cu privire la viabilitatea economica a acestui demers. Cu toate acestea, atractia unei surse interne de litiu, combinata cu metode de extractie ecologice, a generat investitii semnificative. Companii precum GM, Stellantis si Ford au incheiat deja parteneriate pentru a obtine litiu din Lacul Salton, ceea ce denota increderea industriei in potentialul acestei regiuni, titrează Aktual24.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mandat de arestare pentru Netanyahu: Cum reacționează țările europene | Aktual24

Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru...

Vicepremierul sârb Aleksandar Vulin: „Vom crea Serbia Mare și nimeni nu ne poate opri” | Aktual24

Vicepremierul Serbiei, Aleksandar Vulin, a declarat că proiectul „Lumea...

Rusia a atacat Ucraina cu o rachetă balistică cu rază medie

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, într-o alocuțiune...