Protecția Consumatorului Iași a interzis comercializarea celebrului volum „Marele Uriaș Prietenos” de Roald Dahl și a amendat o librărie în urma reclamației lui Marius Ostaficiuc, politician PSD, care s-a plâns că în volum erau „greșeli gramaticale”.

Instanța a anulat sancțiunile după ce a constatat că „greșelile” erau modalitatea de exprimare a personajului principal, parte din „esența poveștii”. De remarcat că unele dintre cuvintele inventate de Roald Dahl și reclamate de Ostaficiuc au intrat în Dicționarul limbii engleze – ediția Oxford. În 2020, politicianul-reclamant a ajuns deputat PSD.

În urmă cu câțiva ani, „Marele Uriaș Prietenos”, una dintre cele mai cunoscute cărți pentru copii, a fost în centrul unei dispute juridice inedite. Politicianul ieșean, Marius Eugen Ostaficiuc, a sesizat Oficiul pentru Protecția Consumatorului (OPC) că a găsit în volum „cuvinte care nu există” și „greșeli gramaticale”. OPC i-a dat dreptate și a decis interzicerea comercializării cărții și amendarea librăriei cu 1.000 de lei.

De fapt, în volum, autorul face în mod intenționat ca personajul principal să vorbească împleticit și în dezacorduri, de unde și stângăciile în exprimare care au conturat personajul îndrăgit atât de cititori, cât și de spectatorii unui film făcut pe baza cărții. De altfel, stilul cărții este notoriu, după cum au arătat și judecătorii care, la solicitarea firmei care administra librăria, au anulat sancțiunile.

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.