Un dispozitiv care transformă aerul în apă – invenția unei echipe de ingineri tunisieni

Data:

spot_img

În contextul în care încălzirea globală face ca resursele de apă potabilă să devină tot mai rare, inginerii tunisieni au prezentat la Vivatech, târgul francez de inovație tehnologică, un dispozitiv să transforme aerul în apă, scrie rfi.fr.

La intrarea în Salonul Vivatech, care care a avut loc recent la la Porte de Versailles din Paris, primul exponatcare a atras atenția era un obiect ciudat care amintește de un robot însoțitor din Războiul Stelelor sau din Wall-E, celebrul film Pixar.

Kumulus este un dispozitiv în formă de ou, complet alb, cu un robinet și un mic ecran tactil. În partea de sus, un fel de coș de fum mic, care lăsa să se audă un zumzet ușor. Zâmbitor, Iheb Triki, unul dintre cei doi fondatori ai companiei Kumulus, așteaptă alături de creația sa. Este un generator de rouă: un obiect capabil să transforme aerul uscat în apă.

Citește și: Salman Rushdie. Poveștile sunt întotdeauna nemuritoare

Filtrarea

Modul în care funcționează este simplu. Este o succesiune de filtre, spune Iheb. ,,Aerul este mai întâi filtrat de particule. După aceea, aerul intră în camera rece. Acolo se depune roua să zicem. Aerul își continuă apoi drumul. Apa obținută trece printr-un filtru de particule și un al doilea filtru de bacterii înainte de a fi mineralizată și depozitată”.

Dispozitivul electric este fabricat în mare parte din materiale ușor de reciclat: oțel inoxidabil și aluminiu. La Dubai, mașina produce deja în medie 40-50 de litri pe zi, iar în deșertului tunisian, zece litri.

Astfel, o unitate poate furniza apă, în funcție de locație, pentru aproximativ 10 sau chiar 30 de persoane. Mulți oameni vor consuma astfel mult mai puțin plastic, care vor avea propria lor sursă de apă chiar și în mijlocul deșertului, evitând în același timp transportul sticlelor de plastic.

Nu vânzare, ci închiriere

Cu toate acestea, prețul nu este comunicat, deoarece mașina nu poate fi cumpărată, ci închiriată. Iheb explică: ,,Noi nu vindem mașina, ci apa. Astfel, atunci când vă dăm aparatul, suntem plătiți pentru serviciul oferit, pentru schimbarea filtrelor, pentru întreținere, pentru monitorizare, prin intermediul aplicației noastre web, dar mai ales pentru testele pe care le efectuăm zilnic și lunar pentru a verifica calitatea apei”.

Potrivit companiei, prețul pe litru este cu 10-20% mai ieftin decât cel al apei minerale îmbuteliate.

Prin urmare, această invenție nu se adresează atât indivizilor, cât comunităților.  Kumulus se adresează ONG-urilor, companiilor, autorităților locale și chiar industriei construcțiilor… uneori cu rezultate surprinzătoare. ,,Am testat-o lângă o fabrică de produse chimice. Poluarea nu este vizibilă, dar este în aer. Apa a fost bună. Motivul este simplu: există suficiente filtre, dar fenomenul de condensare face ca unele particule, în special metalele grele, să fie filtrate în mod natural”, spune Iheb Triki.

Cu acest aparat, al cărui design este inspirat de borcanele antice, Kumulus speră să atragă clienți mai ales de pe continentul african și din Orientul Mijlociu, titrează RFI Romania.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Raport US Helsinki Commission. Acțiunile țărilor din Europa de Est și Asia Centrală în fața influenței Rusiei

Rusia încurajează Beijingul și Teheranul să încalce normele internaționale,...

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință | Aktual24

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință. Potrivit unei...

Armata ucraineană, luptă directă cu trupele nord-coreene | Aktual24

Armata ucraineană, luptă directă cu trupele nord-coreene. Pentru prima...