Un expert în Științele Educației explică rezultatele de la Evaluarea Națională | Express de Banat

Data:

Un expert în Științele Educației explică rezultatele de la Evaluarea Națională. Conferențiar universitar dr. Claudia Borca, directoarea Departamentului Științe ale Educației din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie de la Universitatea de Vest din Timișoara a discutat despre această situație cu jurnaliștii expressdebanat.ro. 

„O analiză autentică a rezultatelor înregistrate la Evaluarea Națională, ca de altfel a oricărui examen școlar, trebuie să aibă în vedere mai mulți factori implicați în procesul educației”, spune Claudia Borca.

Citește și: Două recorduri mondiale stabilite de românii din Nürnberg: 1.667,41 m de brâu românesc, cu o greutate de 70 kg

Context național. Cel mai mic număr de note maxime din istoria examenului

65 de elevi care au luat 10 la Evaluarea Națională, la nivelul întregii țării, potrivit datelor Ministerului Educației.

Este cel mai mic număr de note maxime din istoria acestui tip de examen. De menționat este că, din mediul rural un singur elev (din comuna Iepurești, Giurgiu) a luat notă maximă și la Română, și la Matematică.

Context local. Promovabilitatea scade de la an la an

În Timiș, anul acesta un singur absolvent de clasa a VIII-a a reușit să obțină 10 curat la Evaluarea Națională. Fabian Ionel Cristea este numele lui și este elev la Colegiul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.

Spre comparație, în 2023, în județ au fost 20 de medii maxime.

Cu privire la promovabilitate, cifrele furnizate de Inspectoratul Școlar Timiș arată că procentele sunt, cu trecerea anilor, tot mai mici: peste 80% la absolvenții anului școlar 2021-2022, în jur de 75% în anul școlar 2022-2023 și 73% acum.

„E vorba despre analiza procesului”

Pentru a înțelege mai bine cauzele și implicațiile rezultatelor la Evaluarea Națională din acest an, Express de Banat a discutat cu conf. univ. dr. Claudia Borca, directoarea Departamentului Științe ale Educației din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie de la Universitatea de Vest din Timișoara.

„De ce aceste rezultate? Indiferent dacă le considerăm rezultate așteptate sau rezultate neașteptate, nu le-aș numi bune și slabe, nu le-aș cataloga așa. (…)

Citește și: Cât timp i-a luat României să salveze de la prăbușire podul acoperit din satul lui Coșbuc 

Un răspuns unidirecțional: aceasta este cauza, nu există. Din acest motiv, Ministerul Educației va trebui să stabilească de ce am înregistrat aceste rezultate.(…) Este cu siguranță un cumul de factori care au condus aici (…)

Pentru că evaluarea în sine este un proces. Ne uităm către rezultatele procesului, dar ne uităm și la etape, cum am ajuns acolo.

E vorba despre analiza procesului mai mult, aș spune”, a declarat Claudia Borca pentru expressdebanat.ro.

Continuarea în Express de Banat

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: expressdebanat.ro)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Express de Banat
Express de Banathttps://expressdebanat.ro/
Cotidianul online Express de Banat ce a apărut pe piața media la 15 noiembrie 2011, redă în timp real ceea ce se petrece în județul Caraș-Severin și Timiș, dar prezintă și povești de viață, performanțe sportive sau subiecte controversate, care stârnesc reacții numeroase din partea cititorilor. Express de Banat se adresează totodată mediului de afaceri, fiind aduse în atenția publicului business-uri de succes sau oportunități de afaceri. Într-o eră a internetului, promovarea produselor și serviciilor dumneavoastră pe site-ul Express de Banat înseamnă garantarea unor clienți noi și menținerea companiei în prim plan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related