duminică, 24 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterUn (fel de) manual alternativ de cultură civică

Un (fel de) manual alternativ de cultură civică

Cea mai recentă carte a lui Cristian Preda, De ce ațipesc parlamentarii? Și alte întrebări pestrițe despre politica românească, e una a deschiderii inteligente către politică.

În 2016, Cătălin Avramescu publica la editura Humanitas volumul Cum alegem? Un portret al democrației pe înțelesul tuturor. O carte care se pune(a) de-a curmezișmul unei ignoranțe uriașe, recunoscute și afirmate ca atare chiar de autor în cuvântul introductiv: „Ignoranța alegătorilor este șocantă. O avalanșă de studii o dovedesc. Majoritatea alegătorilor din Statele Unite nu știu care sunt cele trei puteri enumerate de Constituție. Mulți nu cunosc numele celui care îi reprezintă. Unul din zece nu își amintește nici măcar cuvintele imnului național. În momentele lor de sinceritate, politicienii recunosc aceste lucruri.

Pentru Winston Churchill, «cel mai bun argument împotriva democrației este o discuție de cinci minute cu un alegător oarecare». Pentru cazul României, nu am găsit studii sistematice cu privire la ignoranța alegătorilor. Am ajuns în acel punct al declinului în care nici măcar nu ne mai uităm în oglindă înainte de a ieși în piața publică. Deducem însă, din puținele informații disponibile din anchetele culturale, că situația este mai rea decât în Statele Unite sau Europa de Vest. Suntem țara cu cel mai mic consum cultural din Europa”.

În 2020 – de puține zile, de fapt –, pe piață apare o altă carte care are multe asemănări de familie cu cea menționată mai sus: volumul unui alt politolog de cel mai înalt nivel de la noi (și, de fapt, nu numai politolog, ci și – cu mai mult de un deceniu – politician activ și, de asemenea, pentru doi președinți, un consilier și strateg important). E vorba despre cartea lui Cristian Preda De ce ațipesc parlamentarii? Și alte întrebări pestrițe despre politica românească. La aceeași editură: Humanitas.

E o carte care atacă – dar nu neapărat frontal – aceeași temă a ignoranței, cu corelativul său (uneori, mult mai periculos), uitarea: „Mulți nu știu – sau au uitat – ce s-a petrecut în anii nouăzeci, iar uneori nici măcar în vremuri mai recente. N-ar strica, mi-am zis, o expunere succintă a politicii din această perioadă densă în schimbări. Am pornit, pentru a o alcătui, de la câteva întrebări auzite frecvent în spațiul public.

Ca să le dau răspunsuri, am folosit informații generale despre instituții și proceduri, despre politicieni mai carismatici ori mai nesuferiți, despre modul în care s-a reinventat democrația noastră preluând ceva din trecut sau, alteori, dorind cu tot dinadinsul să-l îngroape. Am căutat să lămuresc evoluții încâlcite comparând perioada recentă cu episoade mai vechi ale istoriei noastre, dar și cu ce se întâmplă în alte regimuri europene de azi. Subtitlul cărții include termenul «pestrițe», suficient de ambiguu pentru a vă lăsa libertatea de a alege unde ați încadra răspunsurile formulate”.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE