Un fermier ieşean dă vina pe Ucraina: „Vin cereale cu preţ mult mai mic şi cu calitate execrabilă”

Data:

spot_img

Un fermier ieşean dă vina pe Ucraina pentru situația complicată cu care se confruntă agricultorii români.

Anul agricol 2023-2024 stă sub semnul incertitudinii. Deşi, aparent, se întrevede a fi un an mai roditor faţă de anul precedent, marcat de secetă, iar grâul prevesteşte o producţie bună, unii fermieri îşi pierd optimismul când vine vorba de preţul cerealelor.

Şi, cu cât fac mai multe calcule, cu atât se plâng mai tare: ce le oferă pământul, le ia statul şi politicile europene, „ipocrite” pentru fermierul român. Cu multe dintre aceste politici, precum Green Deal, nu sunt de acord nici oficialii din Ministerul Agriculturii şi mărturisesc că temerile fermierilor români legate de impunerile europene sunt justificate.

Ei promit, totuşi, că vor încerca să compenseze pierderile din agricultură, cu multe alte subvenţii de la stat şi programe noi pentru sprijinirea acestui sector.

Citește și: Amenințarea Deepfake: Impactul asupra alegerilor din 2024, în Româniaâ

Un fermier ieşean: „Eu cred că nu o să mai fie niciodată ca înainte de războiul din Ucraina”

Cezar Musteaţă, unul dintre fermierii din Iaşi care exploatează câteva sute de hectare de teren recunoaşte că zăpada din acest an este o binecuvântare pentru culturi, dar pe termen lung, agricultura are nevoie de mult mai mult de atât.

„Anul ăsta ne-a binecuvântat Dumnezeu cu ceva zăpadă! Mai bine un pic decât iarna trecută. Culturile de toamnă încă evoluează. Au mai fost temperaturi ridicate şi au vegetat chiar şi sub zăpadă. Arată super bine! Acum că s-a topit zăpada, grâul încă este verde. Nu a fost afectat de temperaturile acelea foarte scăzute, care au ajuns şi la -18 grade.

În rest, previziunile de preţuri, eu cred că nu o să mai fie niciodată ca înainte de războiul din Ucraina. Preţurile sunt încă în scădere (…) Chiar dacă la noi, fermierii au stocuri foarte mici, vine marfă din Ucraina cu preţ mult mai mic şi cu calitate execrabilă.

Binenţeles, ei au preţuri mult mai mici, pentru că nu au nicio impunere, pe când noi respectăm nişte norme europene, folosim produse cu toxicitate mică. Ei folosesc grupa I, noi folosim grupa a IV-a, ca idee…”, ne-a explicat Cezar Musteaţă, care lucrează, împreună cu tatăl său, în jur de 800 de hectare de teren, în judeţul Iaşi.

Continuarea în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
5 COMENTARII
  1. Mereu sunt alții de vina! Culmea este că îi acuză tocmai pe cei mai năpăstuiți dintre noi! Eu prefer sa cumpăr produse Ucrainine sa știu că îi ajut cum pot! Daca noi suntem protejați de Nato ei trebuie ajutați sa scape de ruși cu orice sacrificii din partea noastră!

  2. După 1989 clasa politică pusa pe furat și distrus economia României bazindu-se pe lașitatea și imoralitatea poporului romana creat un sistem de linsare a celor care se opuneau la hotiile săvârșite .Acum s-a creat un blocaj total

  3. Nu ii mai așteptați pe ucraineni cu sarmale și cozonac la intrare in tara ?
    Erați buluc pe granița care mai de care sa le dați mâncare….acum au ajuns mai bine decât noi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...