Un fost deputat cere despăgubiri pentru pagubele provocate de zimbri. Cere de 20 de ori mai mult decât i s-a oferit | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Un fost deputat cere despăgubiri pentru pagubele provocate de zimbri livezii sale. Autoritățile silvice i-au calculat despăgubiri, luând în calcul valoarea puieților și lucrările de întreținere efectuate.

Fostul parlamentar de Iași cere însă de 20 de ori mai mult, raportându-se la recolta pe care i-ar fi putut-o asigura pomii de-a lungul vieții. Tribunalul va trebui să decidă modalitatea corectă de calcul.

În plângerea adresată instanței, fostul deputat PNȚ-CD Traian Rânja a arătat că problema a apărut în decembrie 2022. Rânja văzuse în presă o relatare despre distrugerile produse de zimbri în comuna nemțeană Agapia.

Citește și: Kamala Harris, între promisiuni sociale și atacuri la Trump: primul ei interviu în calitatea oficială de candidat

Fostul deputat este originar din zonă și deține în Văratec un teren de 0,75 ha pe care l-a plantat ca livadă, cu meri, pruni și cireși. S-a dus la fața locului, unde a constatat că o bună parte dintre pomii fructiferi aflați pe rod fuseseră atacați de animalele care le roseseră scoarța.

Conform legii vânătorii, daunele produse de animalele sălbatice sunt acoperite de stat printr-o procedură stabilită de o hotărâre de guvern adoptată în acest sens. Traian Rânja s-a adresat imediat primăriei comunei Agapia, solicitând întrunirea comisiei specializate. Primăria a fost promptă, iar două zile mai târziu, comisia se deplasa pe strada Codrii de Aramă, pentru a vedea situația. Procesul-verbal întocmit de comisie stabilea că fusese afectată o suprafață de 1.600 metri pătrați, cam o cincime din terenul deținut de fostul deputat. Un număr de 56 de copaci fuseseră atacați. Comisia a stabilit un cuantum al despăgubirilor de 50 de lei pentru fiecare pom, respectiv un total de 2.800 de lei.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: CSM caută judecători vorbitori de turcă pentru pregătire în structurile justiției opresive a lui Erdogan

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Romsilva / Facebook)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”? Precizările ISJ Iași | Ziarul de Iași

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”, deși...

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...