Marius Oprea, vameș în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud a fost reținut de procurorii DNA după ce a fost prins în flagrant cu 5.000 de dolari în birou. În timpul perchezițiilor, complicele lui Oprea, Dorel Petcu, fost vameș în portul Constanța, a înghițit un bilet pe care era scrisă mita primită în ziua respectivă și cu cine trebuia împărțită.
Pe lângă vameș, au mai fost reținute două persoane. Dorel Emanuel Etcu, fost vameș la Constanța Sud, în prezent suspendat din funcție și angajat al unei societății ce oferă servicii portuare și un comisionar vamal al unei societăți comerciale, acuzați de complicitate la luare de mită.
În dosar se fac cercetări cu privire la modalitatea în care lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud încasează sume de bani cu titlu de mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea, prin intermediul unor comisionari vamali, pentru ca aceștia să nu își îndeplinească în mod corespunzător atribuțiile de serviciu privind controlul fizic al containerelor și pentru a se acorda liber de vamă unor containere care conțin mărfuri ce nu corespund cu datele din documentele de import sau sunt contrafăcute.
500 de dolari pentru un container
Pentru a „sensibiliza” lucrătorii vamali de la controlul fizic, astfel încât să nu fie probleme cu mărfurile contrafăcute sau nedeclarate, sau pentru urgentarea formalităților vamale, importatorii obișnuiesc să dea mită între 500-700 dolari/container. „Aceste sume pot urca în funcție de numărul de colete care fac obiectul confiscării, astfel, la cei 500-700 dolari se adaugă 30-50 dolari per colet, sume care ajung și la 10.000 de dolari per container pentru mărfurile interzise la import în UE”, se arată într-un comunicat al DNA.
În concret, în perioada 20 mai 2024 – 27 august 2024, vameșul Marius Oprea, ar fi pretins și primit pentru sine și pentru alții de la persoane juridice și importatori, sume de bani în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea sau urgentarea formalităților vamale ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Astfel, Oprea Marius ar fi contribuit la taxarea ilicită a containerelor cu mărfuri procesate în punctul vamal, facilitând concomitent introducerea în țară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoțite de avizele sau autorizațiile necesare, mărfuri în alte cantități decât cele declarate în vamă și mărfuri subevaluate.
Tot el avea rolul de colecta șpăgile de la importatorii care au solicitat efectuarea operațiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud.
Rolul lui Dorel
Imediat după colectarea banilor, Petcu îi prelua din biroului Vamal de frontieră Constanța Sud situat în Portul Constanța și îi transporta în zone de siguranță pentru a fi împărțiți între membrii grupului.
Pe 12 septembrie 2024, cel de-al treilea inculpat, i-a dat vameșului Oprea 5.000 de dolari și 8.100 lei, bani „pretinși în mod indirect reprezentanților unor persoane juridice, importatori, care au solicitat efectuarea operațiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud a unor mărfuri containerizate”, moment în care a fost prins în flagrant.
„La scurt timp după constatarea infracțiunii flagrante, Dorel Petcu ar fi luat discret de pe biroul din fața sa un înscris olograf cu dimensiunile de 5 cm x 10 cm, ce se afla lângă sumele de bani date cu titlu de mită și care făcea referire la ce reprezintă sumele respective, înscris pe care l-ar fi distrus prin înghițire, cu scopul de a împiedica aflarea adevărului în cauza penală”, se mai arată în comunicatul DNA.
Pe 12 septembrie 2024, procurorii DNA Constanța au făcut 47 percheziții domiciliare în locații de pe raza județului Constanța.
În mașina lui Dorel Petcu procurorii au găsit 12.300 de dolari și 1.000 de euro
Cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Dorel Petcu, înghițitorul de hărtii, a fost trimis în judecată de către DNA în 2022, în alt dosar, după ce a falsificat două declarații vamale.
Ce spune Vama
Într-un comunicat, Autoritatea Vamală Română „își reafirmă angajamentul pentru transparență, statul de drept și lupta împotriva corupției. Așteptăm mai multe informații oficiale pentru a dispune măsurile imediate de izolare a situației și de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare a activității instituției. Vă asigurăm că activitatea instituției nu este afectată în niciun fel de această situație”.