Un interviu cu David Popovici. Cum arată viața celui mai rapid înotător din lume

Data:

spot_img

Cum arată viața celui mai rapid înotător din lume. În vara anului 2023, „El Pais” publica un articol despre cum reușea David Popovici să își îmbunătățească performanțele de la o competiție la alta. Ieri, sportivul a adus prima medalie de aur a României la Jocurile Olimpice din acest an. Imnul României s-a auzit cu mândrie în Paris, și în toată lumea. „El Pais” a prezentat povestea de succes a celui mai rapid înotător și cum a reușit acesta să „resusciteze” atenția românilor pentru acest sport.

Zori de zi în București. Șase zile pe săptămână – de luni până sâmbătă – se trezește ca un ceas la 5:30 și ia un mic dejun hrănitor cu fulgi de ovăz, fructe proaspete și lapte. După aceea, se îndreaptă spre sala de sport pentru un antrenament înainte de a merge la piscina clubului Dinamo. Complexul sportiv din lemn este o relicvă a Războiului Rece, dar a trecut testul timpului. Afară, o pereche de ciori se ceartă zgomotos. Pe măsură ce soarele își face ușor apariția prin ferestre, ușile se deschid pentru zeci de copii care vin la lecțiile de înot. David Popovici este deja în piscină, alunecând grațios prin apă

Cel mai rapid om din lume în piscină este un extraordinar tânăr de 18 ani care se mișcă cu o viteză discretă prin apă. Mușchii săi, încordați ca niște biciuri, i se întind de-a lungul membrelor. Are o înălțime de 1,90 m și o anvergură de 2,04 m. În mod ciudat, alunecarea sa pare superficială, aproape ca și cum ar pluti la suprafață. În tăcere și cu grație, brațele sale se mișcă precis, creând un sunet ușor, dar puternic, asemănător unei vâsle. Loviturile sale aparent languroase sfidează logica, el deplasându-se cu o viteză uimitoare. El termină o serie de opt înoturi de 100 de metri în 56 de secunde fiecare. Ritmul său își împinge corpul la ceea ce fiziologii numesc VO2 max – cantitatea maximă de oxigen pe care o persoană o poate folosi în timpul unui exercițiu intens. Motorul lui Popovici este în fierbere, dar chipul său rămâne impasibil, scria „El Pais” în 2023.

 „Simt că locul meu este acolo”

„Simt că locul meu este acolo, da”, spune el când îl întreb dacă viața în apă este atât de naturală pe cât pare. „Dar există o artă a simplității… Este de fapt foarte greu. Pentru a face ceva să pară simplu, trebuie să stăpânești lucrurile complicate. Sunt mai impresionat de bucătarii care pot lua mâncăruri de bază și să le facă absolut delicioase, decât de acele mâncăruri complexe cu ingrediente exotice care au un gust ciudat. Pentru a fi grozav în simplitate este nevoie de o îndemânare serioasă, pentru că adevărul este că nimic nu este niciodată simplu.”

Engleza lui Popovici este oarecum formală, clar învățată la școală. Sună destul de elocvent atunci când își descrie convingerile, dar manifestă și o înclinație pentru digresiune. Este clar că acest tânăr nu este doar cel mai rapid înotător de pe planetă.

În 2022 a doborât recordul mondial la 100 de metri liber

Pe 13 august 2022, el a doborât recordul mondial la 100 de metri liber. Timpul său remarcabil de 46,86 secunde a fost mai mult decât un nou record. Acesta a marcat sfârșitul unei ere definite de „dopajul tehnologic” controversat, cum ar fi costumele de baie din poliuretan de la începutul anilor 2000, care ofereau un plus de flotabilitate concurenților cu fizic mai voluminos, în detrimentul adevăratei abilități. Recordul doborât de Popovici îi aparținea brazilianului César Cielo, care înregistrase un timp de 46,91 la Campionatele Mondiale de la Roma din 2009, fără să folosească supercostumele care au fost interzise în 2010. În anii următori, campionii de viteză au fost bărbații mari și puternici, care se agitau în apă creând valuri uriașe în culoarele lor. Până când a apărut Popovici cu finețea sa subtilă.

Citește și: Explicația valului de demisii din Spitalul Județean Oradea. Mai mulți șefi de secții au renunțat la funcții | Bihoreanul

„Mi-am dezvoltat propria scară a durerii mentale…Înțelegerea acestei dureri mă ajută să rămân concentrat în timpul curselor”

„Dacă mă compari cu alți înotători, s-ar putea să pară că îmi este mai ușor”, a declarat Popovici. „Dar fiecare sesiune de antrenament implică același nivel de efort – durerea nu se schimbă niciodată. Doar internalizând lecțiile din durere îți poți depăși limitele în competiție. Mi-am dezvoltat propria scară a durerii mentale și adesea mă simt mai epuizat la antrenament decât în timpul curselor. Înțelegerea acestei dureri mă ajută să rămân concentrat în timpul curselor, atunci când mâinile încep să-mi ardă și picioarele simt că se desprind de glezne.”

Îi place să creadă că stilul său de înot este revoluționar. Nu se preocupă de tehnică sau de biomecanica înotului; în schimb, se concentrează pe menținerea unui „simț de bază al sincronizării. Este doar o chestiune de perfecționare în fiecare zi”, a declarat Popovici. „Nu există magie, secret sau super poțiune. Înalta performanță, într-adevăr, este destul de plictisitoare – 99% din timp, tot ce faci este să te antrenezi. Concurezi de trei sau patru ori pe an și ai impresia că îți petreci cea mai mare parte a timpului uitându-te la o linie neagră de pe fundul unei piscine. Trebuie să găsești o modalitate de a gestiona această plictiseală. Dacă ai un «de ce», poți îndura aproape orice «cum»,acestea sunt ceea ce mulți oameni numesc sacrificii. Eu le numesc alegeri. Eu aleg să nu-mi pierd timpul petrecând sau dormind mult. Pentru mine, opt ore mi se par prea mult”.

„Mă consider diferit”

„Mă consider diferit”, spune el. „Câștigarea Campionatului Mondial din 2022 a fost începutul acestei revoluții – a fost ceva nou pentru mine. Nu vreau să fiu ipocrit. Sincer, înțeleg că oamenii nu-și pot imagina să facă ceea ce fac eu. Dar fiecare are un rol și acesta este al meu. Întotdeauna am vrut să ies în evidență. Mama m-a avertizat mereu să nu încerc să mă amestec în mulțime și asta mi-a afectat stilul. Antrenorul meu a văzut asta imediat. Stilul meu nu este convențional, mai ales pentru probele la care înot de obicei – 100 m și 200 m liber. Dar nu a încercat să mi-l schimbe. Încă înot exact la fel ca atunci când eram copil”.

Timp de un secol, înotul olimpic a evidențiat sportivi care se antrenau riguros și științific. Proba de 100 de metri liber părea să fie de multe ori apanajul exclusiv al națiunilor bogate, cu resurse ample. Printre deținătorii recordurilor mondiale în această probă se numără 15 înotători din Statele Unite, cinci din Australia, trei din Franța, doi din Brazilia, unul din Olanda, unul din Germania, unul din Rusia, unul din Ungaria, unul din Africa de Sud… și un singur român.

A primit multe oferte din străinătate, dar a rămas în România

Performanța lui Popovici la Jocurile Olimpice de vară Tokyo 2020 a atras atenția programelor prestigioase de înot de la Stanford, Berkeley, Indiana, Michigan, Florida, Los Angeles și Texas. Recunoscându-i talentul excepțional, aceste echipe universitare de top din SUA i-au făcut numeroase oferte de burse și au încercat să îl atragă în cea mai mare economie a lumii cu promisiuni de sponsorizări corporative profitabile. Popovici a refuzat și a ales să rămână în limitele familiare dintre Transilvania la nord și fluviul Dunărea la sud.

Tatăl lui Popovici, Mihai, agent comercial pentru o companie farmaceutică, se ocupă de școala de înot a clubului Dinamo din decembrie 2022. „David nu este un produs al unui program sportiv național de înaltă performanță”, a spus Mihai. „Avea 10 ani când l-am dus la Aquateam, cel mai câștigător club din București. După câteva săptămâni l-am întrebat pe antrenor: „E totul în regulă?”. Ne-a răspuns: „Nu prea. David nu este atent și mereu glumește, pune prea multe întrebări și sare peste exerciții. Ne pare rău, dar el nu este ceea ce căutăm’. David era cel mai indisciplinat copil din grup, așa că l-au coborât cu un nivel. Apoi a fost repartizat unui antrenor foarte tânăr pentru că toți ceilalți l-au respins.”

Un proaspăt absolvent de educație fizică a fost ajutorul de bază al lui Popovici

Acel antrenor era Adrian Rădulescu, un proaspăt absolvent de educație fizică fără experiență în antrenorat. Dar în doar doi ani, Radulescu l-a transformat pe băiatul indisciplinat într-un campion național, iar de la vârsta de 13 ani, Popovici domină atât clasamentele naționale, cât și cele internaționale la categoriile de juniori.

Rădulescu, care are aerul unui intelectual romantic, a creat înotătorul perfect. Dar nu încearcă să îl protejeze pe Popovici de școlarii gălăgioși care invadează adesea piscina. „Dacă îl pui pe David într-o bulă, vei ajunge să ai probleme pe termen lung”, a spus el. „Este un băiat de 18 ani care abia așteaptă să își ia permisul de conducere. Îi plac lucrurile pe care le fac și alți băieți de vârsta lui. Este sănătos să stea tot timpul singur într-o piscină? Împărțim piscina cu școlile pentru că nu ar fi corect față de ceilalți copii să o rezervăm doar pentru David Popovici. Acești copii merită să aibă o legătură reală cu David”.

Rădulescu, care are doar 33 de ani, zâmbește când este întrebat dacă lipsa sa de experiență i-a fost de folos. „Am văzut un interviu cu Orson Welles în care era întrebat: «Ce v-a făcut să credeți că puteți filma Citizen Kane într-un stil atât de neortodox?». Iar el a răspuns: «Ignoranță pură – a fost primul film pe care l-am făcut și nu știam nimic mai bun. De asemenea, am avut un director de imagine care nu a spus niciodată nu». David este directorul meu de imagine”.

Citește și: David Popovici s-a calificat astăzi în semifinale la proba de 100 de metri liber

„Îmi plac oamenii din jurul meu și atmosfera. Îmi place acest oraș, Bucureștiul”

Popovici a crescut într-un apartament din cartierul Pantilimon (centrul Bucureștiului), unde locuiește și acum. Tocmai a terminat liceul și a obținut nota 8,65 la examenele de admitere la universitate. „Are oferte de la toate universitățile din Statele Unite”, spune Mihai, „dar vrea să studieze în București”.

„Dacă ar exista opțiuni mai bune, m-aș putea gândi să plec în altă țară”, a spus Popovici. „Dar vreau să păstrez chimia pe care o am cu antrenorul meu. Îmi plac oamenii din jurul meu și atmosfera. Îmi place acest oraș, Bucureștiul. Este ciudat și îmi place să mă plimb cu bicicleta prin el, dar este atât de mare încât mă tot pierd. Dai peste clădiri gigantice și frumoase, palate vechi, ruinate, clădiri clasice și latine, dar și unele din perioada comunistă din care nu ne-am revenit pe deplin. Există o mulțime de opulență și apoi vezi toți acești oameni fără adăpost care nu au unde să-și petreacă noaptea. Toți acei oameni bogați care încearcă să își etaleze averile ca și cum ar însemna ceva… Vezi mai multe supercaruri în București decât în Milano! Sunt o mulțime de lucruri care trebuie reparate aici. În cele din urmă, mi-ar plăcea să fiu o voce care să ajungă la oamenii care au nevoie de ajutor. Cred cu adevărat că îmi pot folosi imaginea pentru a avea un impact pozitiv în țara mea.”

„Epicur, Seneca și mai ales Marcus Aurelius m-au ajutat să găsesc fericirea”

Sponsorii companiilor îi vorbesc despre milioanele pe care le-ar putea câștiga, dar cuvintele lui Popovici sunt presărate cu gânduri despre etică. Rădulescu l-a încurajat să-i citească pe filosofii greci stoici, iar tânărul i-a urmat sfatul. Cărțile îngrămădite pe raftul de lângă patul său dezvăluie o căutare: „Oblomov”, „Contele de Monte Cristo”, „Mentalitatea Mamba” de Kobe Bryant, „Michael Jordan de Roland Lazenby”, „Scrisorile” lui Epicur, „Scrisori de la un stoic” de Seneca; „Meditații” de Marcus Aurelius; și un volum din „Dialogurile” lui Platon.

„Epicur, Seneca și mai ales Marcus Aurelius m-au ajutat să găsesc fericirea”, a spus el. „Nu este fericirea convențională despre care vorbesc oamenii – râsete, lacrimi de bucurie și zâmbete mari. Este fericirea care vine din împlinire. Definiția mea a fericirii este găsirea unui echilibru, iar singurul lucru care contează este ceea ce este în mintea și inima mea. Este atunci când mă simt bine în antrenamente și în curse, indiferent de rezultate”.

Un simbol al succesului și al mândriei pentru o națiune în transformare

Rezultatele s-au transformat într-o furtună de celebritate masivă. Popovici este cea mai populară personalitate din România, un simbol al succesului și al mândriei pentru o națiune în transformare. Mihailo nu își ascunde îngrijorarea. „Economia se îmbunătățește în fiecare an”, spune el. „România are una dintre cele mai mari rate de creștere din Uniunea Europeană, dar am pornit de la un punct foarte scăzut. În sport, de la revoluția din 1989 am luat-o la vale. La ultimele olimpiade am reușit să obținem medalii doar la canotaj și scrimă. Acum, toată lumea se uită la înot pentru a aduce acasă câteva medalii. Aceasta este o presiune suplimentară pe umerii lui David. Nu știu dacă va reuși, dar toți avem speranțe. Presiune, presiune… va trebui să așteptăm și să vedem!”

„Înotul este minunat, dar ceea ce este și mai important este să folosesc înotul pentru a face bine”

Popovici se protejează de toate acestea construindu-și castele în minte. „Fiecare cursă este unică și o oportunitate de a arăta la ce ai lucrat”, a spus el. „Nu este o demonstrație de putere. În marea schemă a lucrurilor, lumea nu se va schimba deloc chiar dacă voi câștiga 300 de medalii olimpice. Ceea ce va face cu adevărat diferența este cum și ce aleg eu să împărtășesc prin munca mea, cum îi fac pe oameni să se simtă și mesajele pe care le pot transmite. Asta ar lăsa o urmă – folosirea imaginii și vocii mele pentru o cauză mai mare. Înotul este doar meseria mea, iar a câștiga sau a pierde face parte din ea. Vreau să fiu mai mult decât atât. Poate părea pretențios, dar această nouă viață a venit la mine foarte brusc. Oamenii chiar mă recunosc pe stradă. Și asta mă face să mă opresc și să mă gândesc, știi? Ce contează cu adevărat pentru mine? Este doar înotul? Ei bine, înotul este minunat, dar ceea ce este și mai important este să folosesc înotul pentru a face bine. Cum ar fi să-i înveți pe oameni cum să găsească fericirea prin sport. Doar faceți ceva! Ieșiți afară și mișcați-vă, pentru că suntem cu toții blocați în aceste corpuri pentru tot restul vieții noastre!”

Ce animal îl reprezintă pe David Popovici?

David Popovici are în mod clar un puternic simț etic, dar estetica sa este încă în mare parte neexplorată. Există frumusețe în ceea ce face el? „Sponsorul meu mi-a cerut să aleg un animal care să mă reprezinte în linia mea de costume de baie și șepci – o atingere personală, știi?”, a spus el. Marca de costume de baie de înaltă tehnologie Arena a fost sponsorul lui Popovici de la sfârșitul anului 2021.

„Am mers înainte și înapoi, cum ar trebui să fie un rechin? Poate un vultur? Am vrut ceva alfa, prădătorul de top în lanțul trofic. Deci, ce ar trebui să fiu? O balenă ucigașă sau poate un crocodil? Apoi, prietena mea a venit cu o idee – nu-mi place să recunosc, dar a fost ea. Ea a sugerat o libelulă. Da, o insectă. Libelulele sunt creaturi frumoase și delicate care alunecă fără efort pe suprafața apei, nu înoată și nici nu zboară. Prietena mea a spus că arăt ca o libelulă când înot. Sunt prădători rapizi, creaturi inteligente și nu se bazează pe forța brută. Îmi cam place ideea de a fi o libelulă, de a aluneca fără efort. Cea mai bună parte a înotului este că mă face să mă simt ușor și mă ajută să uit tot ce este negativ în viață – trecutul, viitorul și stresul care ne prinde pe toți mai devreme sau mai târziu.”

Citește și: Modificările din legea 372/2005 imposibil de aplicat; haosul va stăpâni din nou sectorul construcțiilor de clădiri din România

Urmărește PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Inquam Photos)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Burse UWC pentru elevii din România la colegii internaționale

Tinerii din România au acum ocazia candida pentru una...

Ajunul Crăciunului: Cele mai frumoase tradiţii românești | Monitorul de Cluj

Ajunul Crăciunului este o zi încărcată de semnificații, tradiţii...

Cum să-ți menții unghiile sănătoase în sezonul rece? – 3 pași simpli

Iarna îți poate pune unghiile la încercare mai mult...