Un medic din Botoșani scapă de acuzații de evaziune fiscală | Monitorul de Botoșani

Data:

spot_img

Un medic din Botoșani a scăpat de acuzațiile de evaziune fiscală, după ce magistrații au constat că faptele s-au prescris din cauza trecerii timpului.

Tribunalul Botoșani a pronunțat sentința luni, după opt amânări consecutive, dar hotărârea nu este definitivă. Cert este că Ovidiu Gabriel Oprișanu, în prezent medic oftalmolog la Spitalul Județean „Mavromati”, nu va mai fi tras la răspundere penală.

Dosarul împotriva medicului a fost deschis în 2021, acesta fiind acuzat că, în perioada octombrie 2013 – decembrie 2014, a înregistrat în contabilitatea firmei sale cheltuieli fictive, încercând astfel să se sustragă de la plata impozitelor și taxelor către stat.

În primă instanță, Oprișanu a fost acuzat că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 129.000 de lei prin înregistrarea falsă a achiziției a peste 69.000 de litri de combustibil, operațiune care, potrivit procurorilor, nu a avut loc în realitate. Cu toate acestea, instanța a decis încetarea procesului penal împotriva lui Oprișanu pe motiv de prescripție. Cu alte cuvinte, perioada în care ar fi putut fi tras la răspundere a expirat.

Citește și: Relația Ciorbă – Sebastian Ghiță – Cosma adusă în actualitate de insolvența „Nordis” și demisia Laurei Vicol

Medicul nu a scăpat de obligațiile financiare

„Dispune încetarea procesului penal privind pe inculpatul Oprişanu Ovidiu Gabriel, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 9 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. și art. 5 alin. 1 Cod pen., ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se arată în hotărârea publicată luni (n.r. – 7 octombrie .a.c.) pe portalul instanțelor de judecată.

Deși a scăpat de consecințele penale, medicul nu a scăpat de obligațiile financiare. Tribunalul Botoșani a admis acțiunea civilă formulată de Direcția Generală a Finanțelor Publice, care l-a obligat pe Oprișanu și firma sa, C.O. CO SRL, să plătească statului peste 200.000 de lei, sumă ce reprezintă TVA și impozit pe profit neplătite.

Continuarea, în Monitorulbt.ro

Citește și: O echipă de cercetători de la Craiova avansează un sistem inteligent de depistare a anomaliilor congenitale. Smaranda Belciug, conferențiar: „Inovația ar aduce experiența celor mai buni doctori în orice cătun”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related