Un medic orădean, care a luat mită de la aproape 500 de pacienți, scapă de răspundere penală, dar trebuie să restituie șpaga | Bihoreanul

Data:

spot_img

Un medic orădean, fost șef al Serviciului de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, care a luat mită de la aproape 500 de pacienți, scapă de răspundere penală, dar trebuie să restituie șpaga.

Curtea de Apel Oradea a dat verdictul final în cazul fostului şef al Serviciului de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, dr. Vasile Sălăjan, trimis în judecată de DNA pentru corupţie. Medicul a scăpat definitiv de răspunderea penală, dar trebuie să restituie şpaga.

Sălăjan a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2020, după cum a relatat la vremea respectivă BIHOREANUL.

Fapte vechi, proces plimbat


Faptele sale datau, însă, din 2015, când medicul ar fi luat bani pentru emiterea unor decizii asupra capacităţii de muncă a unor pacienţi, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacităţii de muncă. Şi nu puţini!


În total, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, adică 25 zile lucrătoare, Sălăjan a primit mită, în mod direct şi prin intermediar, de la 491 de pacienţi, iar suma totală calculată de anchetatori era de 90.370 lei și 17.760 euro, explica un comunicat transmis atunci de Direcția Națională Anticorupție.


Citește și Turda, un coșmar pentru toți șoferii. Cum merg lucrările la drumul expres ce va lega Clujul de Autostrada Transilvania | Monitorul de Cluj


Procesul doctorului a început la Tribunalul Bihor, de unde, primăvara trecută, a fost transferat la Satu Mare, la solicitarea conducerii instanţei orădene, după ce judecătorul cauzei s-a pensionat, la fel ca o altă colegă, iar magistraţii rămaşi erau în stare de incompatibilitate.

Scăpat de CCR

Câteva luni mai târziu, Tribunalul Satu Mare pronunţa hotărârea: invocând deciziile Curţii Constituţionale a României, care nu mai permit procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei penale prin administrarea de probe, și pe cea a Înaltei Curţi de Casaţie, care a interpretat hotărârile CCR ca fiind legea mai favorabilă şi, deci, aplicabile retroactiv, instanţa a constatat că Sălăjan nu mai putea fi pedepsit.


Citește și Părinți din Oradea trimiși în judecată după ce și-au retras copiii de la școală, pentru a face homeschooling | Bihoreanul


Ultima şpagă ar fi fost încasată de medic pe 15 iunie 2015, când a fost prins, iar pentru acuzația de luare de mită care i-a fost adusă răspunderea penală se prescrie în 8 ani, care s-au împlinit pe 15 iunie 2023. Ca atare, Tribunalul Satu Mare a dispus încetarea procesului.


Citește continuarea în Bihoreanul

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Bihoreanul)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related