Un mic grup de străini readuc la viaţă un sat din Bihor, unde transformă case vechi în locuri unice. Un francez, un olandez, un spaniol, un german şi un maghiar trăiesc în Zece Hotare, o mică aşezare rămasă chiar şi fără magazin alimentar. Doi dintre ei exploatează potenţialul zonei prin recondiţionarea caselor vechi şi atragerea turiştilor, prin combinaţia dintre tradiţional, natural, modernitate şi simplitate.
Din Zece Hotare localnicii au tot plecat, aşa că tinerii sunt puţini, iar vârstnicii mulţi. Aşezat în Apuseni, cu peisaje spectaculoase de munte, satul pare departe de lume. Nu mai are şcoală, chiar dacă imobilul a fost recent renovat, pentru că nu sunt destui copii, ba nici măcar un magazin alimentar, aşa că pentru a se aproviziona oamenii sunt nevoiţi să facă aproape 8 kilometri până în Şuncuiuş, în centrul de comună din care face parte.
Totuşi, au şi mici motive de speranţă. Primăria are un plan de reconstruire a drumului comunal DC 177, greu practicabil iarna, pentru a-l transforma într-o şosea cu două benzi, ca să asigure o legătură directă cu drumul judeţean DJ 764, ceea ce le va da posibilitatea să ajungă mai uşor spre Şuncuiuş şi restul lumii.
În plus, câţiva străini îndrăgostiţi de aceste locuri s-au stabilit aici şi par puşi pe treabă, pentru a-i da locului o nouă viaţă. Ceea ce nu e puţin lucru…
Depopularea satului Zece Hotare a început odată cu închiderea minei de bauxită în anii 1990, când avea cam 900 de suflete. A continuat, apoi, cu migrarea tinerilor către oraşele din apropiere sau mai departe, în alte ţări, în căutarea unor locuri de muncă.
Continuarea, în Ebihoreanul.ro
Citește și: Comisia Europeană trimite Ungaria în fața CJUE din cauza „Legii Apărării Suveranității”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)