Un monument dedicat comunității armene, dezvelit la Botoșani: „E un vis împlinit”

Data:

spot_img

Un monument dedicat comunității armene, dezvelit la Botoșani. Sâmbătă, prima cruce armenească din Botoșani a fost sfinţită de un sobor de preoți. Evenimentul cultural-istoric a luat naștere din dorința recunoașterii meritelor armenilor în ceea ce privesc bazele Botoșaniului.

Crucea de piatră sau khachkar constituie atât în formă, cât și în conţinut, manifestarea cea mai concisă a spiritului armean. Principalul element al credinţei este Crucea, amintind de crucificarea lui Hristos, îndemn către mântuire și făgăduitul paradis ceresc.

Citește și: Fiica unui fost lider PSD, fost șef în SRI, lucrează la Guvern și are zeci de contracte cu statul

La evenimentul de sfinţire, alături de comunitatea armeană, au fost și reprezentanți de seamă din Republica Moldova, Armenia și România. La eveniment a participat şi ambasadorul Armeniei la Bucureşti, Sergey Minasyan, și preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian.

„Poporul armean este un popor iubitor de credință și de cruce”

Slujba de sfinţire a fost oficiată de Prea Sfinția Sa, Episcopul Datev Hagopian al Bisericii Armene din România.

„Poporul armean este un popor iubitor de credință și de cruce. În aproape 2.000 de ani de creștinism armean, noi am construit întotdeauna bisericii și am așezat cruci de piatră, chiar dacă unele dintre ele au fost distruse. Dacă mergeţi în Armenia sau pretutindeni unde pământurile au fost locuite de armeni nu o să găsiți palate regești, nu o să găsiți podoabe și veșminte regești, o să găsiți însă biserici, veșminte și obiecte de cult”, a cuvântat Sfinția Sa, Episcop Datev Agopian.

„Şi am ştiut întotdeauna că cea care ne călăuzește și ne mântuiește este crucea. Crucile acestea de piatră sunt dovada că noi credem în eternitatea poporului armean. Crucile de piatră sunt deschiderile și limitele noastre, frontierele noastre către cer”, a mai adăugat acesta.

Mai lesne decât a săpa în adâncimea istoriei, khachkar-ul se afirmă ca o pagină vie de legendă și mit, transmiţând instantaneu sensibilităţii, prin meşteşugul dantelăriei în piatră, adevăruri tăinuite de secole despre poporul armean atât de încercat de vitregia destinului.

Continuarea în Monitorulbt.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Monitorulbt.ro)

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related