Un nou grup extremist de dreapta în Parlamentul European. Încă o respingere pentru Diana Șoșoacă și partidul SOS

Data:

spot_img

Astăzi s-a anunțat un nou grup de extremă dreapta în Parlamentul European: Europa Națiunilor Suverane.

De la o săptămână după lansarea grupului Patrioții pentru Europa a lui Viktor Orbán, o nouă grupare de extremă dreaptă apare la Bruxelles.

Citește și: Ce a făcut Orbán în primele 10 zile de la preluarea președinției Consiliului UE

Europa Națiunilor Suverane este un proiect apărut sub însemnele partidelor de extremă dreapta Alternativa pentru Germania/ AfD (Germania) și Libertate şi Democraţie Directă/ SPD (Cehia).

Aceasta nouă grupare și-a anunțat astăzi cei 25 de eurodeputați:

  • AfD (14),
  • Confederația Poloneză (3),
  • Renașterea Bulgariei (3),
  • Reconquête a Franței (1),
  • Republika Slovaciei (1),
  • Libertatea și Democrația Directă (SPD) a Cehiei (1),
  • Mișcarea Patriei Noastre din Ungaria (1),
  • Uniunea Poporului și Justiției din Lituania (1).

Europa Națiunilor Suverane este în prezent condus de AfD, partidul german cu mai mult de jumătate dintre deputați din grupare. Unul dintre parlamentarii săi, René Aust, a fost numit co-președinte. Stanisław Tyszka, din partea Confederației Poloneze, este celălalt co-președinte, conform Euronews.

Două partide diferite de extremă dreapta în Parlamentul European

În legislatura europeană anterioară, majoritatea partidelor de extremă dreapta din grupul Identitate și Democrație, s-au alăturat Patrioților pentru Europa. Dar, la doar două zile după formarea acestui grup, a fost anunțată crearea altei grupări de extremă dreapta: Europa Națiunilor Suverane.

Citește și: O nouă grupare de extremă dreapta în Parlamentul European: Patrioții pentru Europa

Tomio Okamura, liderul SPD, a refuzat să se alăture grupului Patrioții pentru Europa, condus de Orbán și a preferat să formeze un nou grup cu AfD-ul german. Okamura a explicat că nu vrea să fie în același grup cu partidele care au susținut Green Deal-ul și migrația.

Prin această afirmație, Okamura s-a referit la partidul opozant ANO din Cehia, condus de fostul prim-ministru Andrej Babiš, mai degrabă decât la celelalte partide din Patrioții pentru Europa, conform Politico.

Este cunoscut că partide precum Adunarea Națională a Franței, parte a Patrioților pentru Europa, au poziții pro anti-migrație și anti Pactul Verde European.

Okamura, declară că obiectivul noii grupări este recăpătarea suveranității naționale, fiind ”împotriva Acordului Verde European, a migraţiei şi a islamizării Europei”.

De asemenea, partidele din Europa Națiunilor Suverane nu susțin progresismul social și asistență militară pentru Ucraina, intrând astfel în conflict cu curentul principal.

Acestea contestă proiectul integrării europene, prin care țările își deleagă unele competențe instituțiilor supranaționale pentru a construi o uniune politică și economică. De aici provine importanța termenului „suveranitate” în titlu, conform Euronews.

Controverse deja prezente în Europa Națiunilor Suverane

La începutul acestui an, organizația de jurnalism de investigație Correctiv a dezvăluit că oficiali ai AfD au participat la o întâlnire în care s-au discutat planuri de „remigrare” pentru expulzarea solicitanților de azil, a rezidenților străini și a cetățenilor germani „neafiliați”.

Mai târziu în aceeași lună, AfD a fost scos din grupul ID, care ulterior s-a dizolvat, după ce liderul lor, Maximillian Krah, a declarat într-un ziar italian că nu toți cei care au purtat uniforma nazistă SS au fost criminali de război.

De asemenea, asistentul lui Krah a fost arestat sub acuzația de spionaj pentru serviciile secrete chineze.Printre alți membri se numără Confederația Poloniei (Konfederacja), o coaliție ferm anti LGBTQ, anti-feminism și anti-avort.

Cazul SOS România: o controversă până și pentru cei mai extremiști europeni

Partidul SOS România, care părea un candidat potrivit pentru Patrioți pentru Europa sau pentru Europa Națiunilor Suverane, a fost respins de ambele formațiuni de extremă dreapta. Obiecții au fost exprimate de delegații precum AfD și Mișcarea Patriei Noastre ungare, acuzand SOS România c urmărește, printre altele, redesenarea hărții Europei de Est pentru a reface „România Mare” din perioada interbelică, conform Euronews.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Carmen Prodan
Carmen Prodan
Studentă în ultimul an la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost asistent manager pentru numeroase evenimente culturale și a contribuit la diferite publicații atât în liceu, cât și în facultate. Între 2022-2023, a fost studentă Erasmus la Sciences Po Bordeaux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sat de vânzare în Italia la prețul de un milion de euro | Aktual24

Un întreg sat a fost scos la vânzare în...

Nicolae Ciucă, votat în unanimitate candidatul PNL la prezidențiale

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a fost votat de delegații...

România contribuie la raportul NATO privind abuzul sexual în rândul femeilor din armată

Dezvăluirile recente din armatele aliate NATO arată o cultură...