Astăzi s-a anunțat un nou grup de extremă dreapta în Parlamentul European: Europa Națiunilor Suverane.
De la o săptămână după lansarea grupului Patrioții pentru Europa a lui Viktor Orbán, o nouă grupare de extremă dreaptă apare la Bruxelles.
Citește și: Ce a făcut Orbán în primele 10 zile de la preluarea președinției Consiliului UE
Europa Națiunilor Suverane este un proiect apărut sub însemnele partidelor de extremă dreapta Alternativa pentru Germania/ AfD (Germania) și Libertate şi Democraţie Directă/ SPD (Cehia).
Aceasta nouă grupare și-a anunțat astăzi cei 25 de eurodeputați:
- AfD (14),
- Confederația Poloneză (3),
- Renașterea Bulgariei (3),
- Reconquête a Franței (1),
- Republika Slovaciei (1),
- Libertatea și Democrația Directă (SPD) a Cehiei (1),
- Mișcarea Patriei Noastre din Ungaria (1),
- Uniunea Poporului și Justiției din Lituania (1).
Europa Națiunilor Suverane este în prezent condus de AfD, partidul german cu mai mult de jumătate dintre deputați din grupare. Unul dintre parlamentarii săi, René Aust, a fost numit co-președinte. Stanisław Tyszka, din partea Confederației Poloneze, este celălalt co-președinte, conform Euronews.
Două partide diferite de extremă dreapta în Parlamentul European
În legislatura europeană anterioară, majoritatea partidelor de extremă dreapta din grupul Identitate și Democrație, s-au alăturat Patrioților pentru Europa. Dar, la doar două zile după formarea acestui grup, a fost anunțată crearea altei grupări de extremă dreapta: Europa Națiunilor Suverane.
Citește și: O nouă grupare de extremă dreapta în Parlamentul European: Patrioții pentru Europa
Tomio Okamura, liderul SPD, a refuzat să se alăture grupului Patrioții pentru Europa, condus de Orbán și a preferat să formeze un nou grup cu AfD-ul german. Okamura a explicat că nu vrea să fie în același grup cu partidele care au susținut Green Deal-ul și migrația.
Prin această afirmație, Okamura s-a referit la partidul opozant ANO din Cehia, condus de fostul prim-ministru Andrej Babiš, mai degrabă decât la celelalte partide din Patrioții pentru Europa, conform Politico.
Este cunoscut că partide precum Adunarea Națională a Franței, parte a Patrioților pentru Europa, au poziții pro anti-migrație și anti Pactul Verde European.
Okamura, declară că obiectivul noii grupări este recăpătarea suveranității naționale, fiind ”împotriva Acordului Verde European, a migraţiei şi a islamizării Europei”.
De asemenea, partidele din Europa Națiunilor Suverane nu susțin progresismul social și asistență militară pentru Ucraina, intrând astfel în conflict cu curentul principal.
Acestea contestă proiectul integrării europene, prin care țările își deleagă unele competențe instituțiilor supranaționale pentru a construi o uniune politică și economică. De aici provine importanța termenului „suveranitate” în titlu, conform Euronews.
Controverse deja prezente în Europa Națiunilor Suverane
La începutul acestui an, organizația de jurnalism de investigație Correctiv a dezvăluit că oficiali ai AfD au participat la o întâlnire în care s-au discutat planuri de „remigrare” pentru expulzarea solicitanților de azil, a rezidenților străini și a cetățenilor germani „neafiliați”.
Mai târziu în aceeași lună, AfD a fost scos din grupul ID, care ulterior s-a dizolvat, după ce liderul lor, Maximillian Krah, a declarat într-un ziar italian că nu toți cei care au purtat uniforma nazistă SS au fost criminali de război.
De asemenea, asistentul lui Krah a fost arestat sub acuzația de spionaj pentru serviciile secrete chineze.Printre alți membri se numără Confederația Poloniei (Konfederacja), o coaliție ferm anti LGBTQ, anti-feminism și anti-avort.
Cazul SOS România: o controversă până și pentru cei mai extremiști europeni
Partidul SOS România, care părea un candidat potrivit pentru Patrioți pentru Europa sau pentru Europa Națiunilor Suverane, a fost respins de ambele formațiuni de extremă dreapta. Obiecții au fost exprimate de delegații precum AfD și Mișcarea Patriei Noastre ungare, acuzand SOS România c urmărește, printre altele, redesenarea hărții Europei de Est pentru a reface „România Mare” din perioada interbelică, conform Euronews.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!