Vineri, 16 septembrie, de la ora 16.00, în prezența lui Gabriel Liiceanu, magazinul Humanitas-Takumi Lipscani 42 se va adăuga lanțului de librării Humanitas.
Un parter, trei etaje de cărți și încă un etaj ocupat de Takumi, cel mai mare și mai rafinat magazin de cadouri japoneze din Europa în clipa de față.350 de metri pătrați dedicați cărților și celor mai frumoase cadouri.
Primii cititori sunt așteptați imediat după ora 17.00. Noul spațiu se deschide în Centrul Vechi al Bucureștiului, într-o casă-monument de secol XIX.
Cei peste 350 de metri pătrați îi vor primi pe toți cei pasionați de carte și de obiecte frumoase în spații divers amenajate, unde vor găsi noutăți editoriale, cărți premiate, bestsellerurile momentului, titluri cu autograf ale unor autori români consacrați, și splendori ale artei și meșteșugurilor japoneze.
Noua librărie va avea un spațiu pentru evenimente, cu o zonă de cafenea integrată, care poate găzdui câteva zeci de persoane și unde se vor desfășura lansări de carte, proiecții de film, conferințe, ateliere pentru copii sau workshop-uri.
„M-am întrebat, cu ceva ani în urmă, Cum pătrunde spiritul în lume?, iar cărțile, cititul s-au impus firesc drept răspuns. Cred însă că am lăsat deoparte, ori că am subînțeles grăbit, un element-cheie: librăriile, veriga fără de care lanțul magic scriitor–carte–cititor nu s-ar închide.
Dar cine mai deschide azi librării? Ei bine, există momente în viață când singurul mod de a supraviețui e să faci ceva în ciuda. Antoine de Saint-Exupéry a spus cândva: «Ctitorește iubirea de turnuri în pustie». Ridică turnuri în ciuda pustiei. Să spunem și noi, așadar: «Deschide librării!» Populează pustiul. Cititorii vor apărea.“ — GABRIEL LIICEANU
Pe lângă cele peste 30.000 de cărți, spațiul de pe Lipscani oferă o autentică experiență japoneză: obiectele Takumi, aduse direct de la cei mai renumiți producători niponi: accesorii, decorațiuni, obiecte ceramice sau chimonouri.
„În secolul al XVII-lea, Lipscani era strada pe care, în sute de prăvălii, își desfăceau mărfurile negustori valahi, evrei, bulgari, greci, albanezi…
Toate aduse de la 1600 km, din vestitul iarmaroc din Lipsca, cum era numit printre localnicii bucureșteni orașul german Leipzig.
Cine ar fi putut să creadă pe-atunci că pe strada Lipscani va exista cândva o «prăvălie cu mii de mărfuri venite de la 9000 km, din Țara Soarelui Răsare?
Care, pentru a umple un întreg etaj al clădirii de la numărul 42, unde Librăriile Humanitas au deschis un nou magazin Takumi, au străbătut o parte din Oceanul Pacific și Indian, trecând prin porturi ca Hong Kong și Singapore, pentru a se opri, după o călătorie de trei luni, în portul Constanța.
A fost nevoie de cinci transporturi și de câteva zeci de containere pentru a avea în inima Bucureștiului mii de produse ale artei și meșteșugurilor tradiționale japoneze.
De la faimoasele cuțite de bucătărie Tojiro Pro din 32 de straturi de oțel și ustensilele de fontă Nanbu și până la chimonouri, eșarfe de mătase, evantaie de bambus, vaze de ikebana, faimoasele păpuși Kokeshi sau pisicuțele care aduc noroc, miresme de cireș japonez, chiparos sau ceai verde și până la celebra artă ceramică de Kutani, Arita, Seto, Mino… Takumi este în clipa de față cel mai mare și mai rafinat magazin de cadouri japoneze din Europa.
Sunt tare fericit că cei aproape 20 de ani trăiți de mine în Japonia nu s-au închis doar în biografia mea, ci s-au deschis, iată, într-un gest care apropie lumile, oamenii și culturile lor.“ — ȘTEFAN LIICEANU
Produsele autentice românești le vor sta și ele la dispoziție celor care doresc să descopere România și tradițiile ei atunci când vizitează centrul istoric al Bucureștiului.
Librăria Humanitas de pe strada Lipscani nr. 42 va fi deschisă de luni până miercuri între orele 10.00 și 22.00, iar de joi până duminică între orele 10.00 și 23.00.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!