Un om de afaceri cu firma în insolvență promite amenajarea unui parc fotovoltaic | Reporter de Iași

Data:

spot_img

Un om de afaceri cu firma în insolvență promite amenajarea unui parc fotovoltaic. Primăria din Miroslava a concesionat printr-o licitație, organizată la solicitarea unei firme fondate de Dorin Andrei Munteanu, un teren de 22 de hectare. O întreprindere patronată de soția acestuia a câștigat.

La sfârșitul lunii iunie 2024, Primăria Comunei Miroslava a atribuit un contract pentru concesionarea, pe o perioadă de 25 de ani, a unui teren de aproape 22 de hectare de teren situate pe raza acestei localități din proximitatea municipiului Iași. Raportat la Drumul European 85, terenul se află în Brătuleni, în spatele Metro și a Parcului Industrial din comună.

Atribuirea a avut loc prin licitație la care au fost depuse două oferte valabile. Câștigătoare a fost desemnată firma Asana Group MSV SRL din Piatra Neamț care va plăti o redevență de 44.440 de lei pe an (circa 3.700 de lei lunar). Prețul de începere al licitației a fost de 43.560 de lei pe an.  

La această sumă s-a ajuns după ce un evaluator angajat de Primăria Miroslava a stabilit că prețul pentru un metru pătrat în zonă este de doar un euro, deși zona este în dezvoltare. Pe piață, un metru pătrat în zonă se vinde cu minimum 10 euro. Într-un anunț de acum 10 ani, pentru o suprafață de 17.500 mp, vânzătorul cerea 3 euro/mp.

Citește și: Percheziții la domiciliile unor cadre medicale de la spitalul Pantelimon după un memoriu adresat Procurorului General

„Evaluarea nu o facem noi”, spune primarul comunei Dan Niță

„Evaluarea nu o facem noi, o face un evaluator. Nu știu dacă e subevaluat sau supraevaluat terenul, dar nu cred că-și permite evaluatorul să facă ceva ilegal. Terenul e într-o zonă îndepărtată, unde oamenii au dat mereu foc, am avut incendii. Am vrut să rezolvăm pentru totdeauna problema”, a declarat primarul comunei Miroslava, Dan Niță.

Conform proiectului de hotărâre al Consiliului Local prin care a fost aprobată concesionarea, pe această suprafață urmează a fi amenajat un parc fotovoltaic, iar motivația adoptării a fost faptul că Primăria „încurajează creșterea economică prin dezvoltarea zonei industriale (…) și apreciază ca fiind eficient și oportun realizarea unei astfel de investiții”.

Anunțul Primăriei nu figurează în Monitorul Oficial

Licitația din iunie a fost a doua organizată de Primărie pentru concesionarea acestui teren. În anunțul de atribuire din Monitorul Oficial se scrie că detaliile procedurii au fost publicate anterior în această platformă – condiție legală obligatorie – pe data de 4 iunie 2024. Verificările REPORTER în Monitor nu au identificat, însă, anunțul.

Prima licitație a avut loc la sfârșitul anului trecut și a fost anulată pentru că nu au depus oferte minimum doi participanți. REPORTER a verificat în Monitorul Oficial și perioada dintre aprobarea de către Consiliul Local a organizării acelei licitații (26 octombrie 2023) și ziua anulării procedurii din cauza lipsei participanților (5 decembrie 2023). Nici în acea perioadă nu figurează anunțul Primăriei.

Parțial, acesta apare în celelalte locuri în care obligă legea: pe site-ul Primăriei (la ambele proceduri) și într-un ziar local și național (Bună Ziua Iași și Jurnalul Național, pentru procedura din 2024). „O să văd la achiziții despre ce e vorba, o să verific de ce nu apare anunțul în Monitorul Oficial”, a afirmat primarul Niță.

Continuarea, în Reporteris.ro

Citește și: Numărul morților pe șosele s-a dublat în acest an în județul Botoșani | Monitorul de Botoșani

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: ReporterIS)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuroarea Felicia Popovici revine la șefia DNA Oradea | Bihoreanul

Procuroarea Felicia Popovici revine la conducerea Serviciului Teritorial Oradea...

Prestația la masterat a lui George Simion, ”care nu venea la cursuri” | Ziarul de Iași

„Era în medie, nici strălucitor, nici rău, prins de...