Orașul suedez Skellefteå a câștigat Premiul „Access City” al anului 2023, pentru eforturile sale remarcabile de a deveni un oraș accesibil pentru persoanele cu dizabilități, prin: spații publice echipate cu panouri indicatoare tactile și cu încălzire prin so, trasee, hărți tactile și ascensor în aer liber și un serviciu SMS pentru persoanele nevăzătoare și cele cu deficiențe de vedere.
Orașul suedez Skellefteå a primit „Access City Award” 2023, ca recunoaștere a angajamentului său pe termen lung și a abordării sale inovatoare în ceea ce privește îmbunătățirea accesibilității pentru persoanele cu handicap.
”Chestiunea accesibilității este inclusă în toate proiectele derulate de orașul Skellefteå, care se asigură că spațiile publice, cum ar fi terenurile de joacă și străzile, sunt echipate cu panouri indicatoare tactile și cu încălzire prin sol, astfel încât zăpada și gheața să nu mai reprezinte un impediment.
Parcul central al orașului și zona fluvială din apropiere dispun de trasee și hărți tactile, de bănci stradale și de un ascensor în aer liber. Un serviciu SMS pentru persoanele nevăzătoare și cele cu deficiențe de vedere oferă informații cu privire la lucrările de pe carosabil și la potențialele obstacole din oraș”, arată Comisia Europeană.
Modalități de lucru menite să îi ajute să ducă o viață adultă independentă
Autobuzele publice sunt, de asemenea, pe deplin accesibile datorită planșeelor joase, a rampelor, a ecranelor de text și a anunțurilor audio. Skellefteå le oferă tinerilor cu dizabilități intelectuale cursuri de formare grație cărora aceștia pot explora tehnologiile și modalitățile de lucru menite să îi ajute să ducă o viață adultă independentă.
Orașul Córdoba din Spania și capitala Sloveniei, Ljubljana, au primit premiul al doilea și, respectiv, al treilea. Alte trei orașe au primit o mențiune specială pentru eforturile lor de a-și îmbunătăți accesibilitatea: Hamburg (Germania), pentru mediul său construit; Grenoble (Franța), pentru rețeaua sa de transport și Mérida (Spania), pentru tehnologia informației și comunicațiilor.
U Uniune fără bariere
Accesibilitatea este o condiție prealabilă pentru ca persoanele cu handicap să poată participa pe deplin în toate domeniile vieții, în condiții de egalitate cu ceilalți. Aproximativ 87 de milioane de persoane din UE trăiesc cu o formă de handicap.
Access City Award a fost lansat în 2010 și este una dintre acțiunile prezentate în cadrul Strategiei privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030, cu scopul de a construi o Uniune fără bariere.
Acest premiu recompensează orașele europene care au prezentat cele mai bune practici și și-au ilustrat eforturile depuse în vederea asigurării accesului egal la locuințe, la transportul public, la tehnologia informației și comunicațiilor și la alte servicii pentru persoanele cu handicap și pentru cetățenii în vârstă.
Citește și: CJ Bistrița-Năsăud face cetățean de onoare un afacerist inculpat pentru corupție
Din cele 43 de candidate la „Access City Award” 2023, experții naționali au preselecționat 22 de orașe. Un juriu european a selecționat șase orașe finaliste, Skellefteå (Suedia) fiind câștigătorul din acest an.
Orașele câștigătoare ale edițiilor precedente sunt: 2022, orașul Luxemburg (Luxemburg); 2021, Jönköping (Suedia); 2020, Varșovia (Polonia); 2019, Breda (Țările de Jos); 2018, Lyon (Franța); 2017, Chester (Regatul Unit); 2016, Milano (Italia); 2015, Boras (Suedia); 2014, Göteborg (Suedia); 2013, Berlin (Germania); 2012, Salzburg (Austria); 2011, Ávila (Spania).
Sursă: Comisia Europeană
Informații suplimentare
Ziua europeană a persoanelor cu handicap 2022
Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030
Urmăriți PressHUB și pe Google News!