Ziua de sâmbătă, 18 martie 2023, a fost o zi a protestelor de stradă la Milano. Trei puncte cheie ale orașului au fost marcate de trei proteste diferite. În fața Domului din Milano, câteva zeci de ucraineni s-au adunat pentru a denunța invazia rusă din Ucraina și crimele de război ale soldaților ruși care continuă pe teritoriul ucrainean.
La periferia de nord a orașului și ulterior în Piazzale Loretto, mașinile de poliție si echipajele de carabineri au trebuit să facă față protestului violent a 4.000 de membri ai anarhicilor, majoritar italieni, cărora li s-au adăugat anarhici din alte țări ca Spania, Germania, Portugalia sau Grecia.
Aceștia au comemorat, vandalizând clădiri, stații de autobuz și aruncând cu petrade în mașinile de poliție, 20 de ani de la uciderea lui Davide Cesare, supranumit „Dax”, într-o încăierare stradală cu un membru al extremei drepte.
În anunțul publicat anterior protestului, anarhicii s-au declarat combatanți ai tuturor formelor de neofascism, „exprimând un antifascism, nu în apărarea democrației actuale, ci capabil să distrugă sistemul autoritar și patriarhal de astăzi”.
Protestul familiilor curcubeu
În paralel, Piazza della Scala a fost locul celei mai ample manifestații. Aceasta a aparținut reprezentanților LGBTQI+, fiind un protest al „familiilor curcubeu”, la care au luat parte aproximativ 10.000 de italieni, printre care și diverși politicieni, ca primarul orașului Milano, Giuseppe Sala, și Elly Schlein, secretara Partidului Democrat, principalul partid de opoziție din Italia.
Opoziția de stânga a folosit acest prilej pentru a ataca guvernul de dreapta a lui Meloni.
„Este incceptabil ca copiii lui Meloni, Salvini și Piantedosi să fie în Seria A și aceștia în Serie B. (…) Mai rău decât în Ungaria”, a fost una dintre declarațiile făcute de Alessandro Zan, deputat al Partidului Democrat.
„Vorbim de drepturi călcate în picioare care sunt deja recunoscute de Constituția noastră. Vorbim despre fete și băieți care au crescut deja în comunitățile noastre, care frecventează școlile noastre”, a declarat, la rândul ei, Elly Schlein.
Deși inițial a anunțat că nu va participa la protest, primarul orșului Milano, Giuseppe Sala, a urcat pe scena organizată de manifestanții LGBTQI+, adresându-li-se direct:„Sunt mereu alături de voi, așa cum am fost întotdeauna. (…) Acest guvern, așa cum am înțeles cu toții deja, face tot posibilul să ia totul și să îi umilească pe cei care nu gândesc ca ei”.
Motivul protestului
Protestul a apărut după ce prefectura din Milano, la intervenția Ministrului de Interne, a ordonat municipalității din Milano și primarului Beppe Sala să nu mai înregistreze copiii născuți în străinătate ca și copii ai cuplurilor de același sex.
Începând cu iulie 2022 Sala autorizase înscrierea copiilor din cuplurile homosexuale în registrele civile, pornind de la un vid de reglementare. Aproximativ 300 de familii au putut astfel să-și înscrie copiii ca „ai lor”.
Ordinul Ministrului de Interne a fost dat în contextul în care Italia a votat săptămâna trecută în cadrul Comisiei pentru Politici Europene a Senatului, cu 11 voturi împotriva a 7, respingingerea propunerii europene a certificatului european de filiație.
Introducerea certificatului european de filiație a fost blocată de politicienii de dreapta pe motiv că acesta încală principiile proporționalității și a subsidiarității în Italia. Un astfel de certificat obligă statele europene să recunoască pe teritoriul lor o decizie juridică sau un act public care atestă filiația, emis de un alt stat membru UE.
Italia interzice, în baza unei legi din 2004, practica maternității surogate. Totodată, procrearea asistată medical este permisă doar cuplurilor heterosexuale. Prin urmare, un asfel de certificat ar contraveni legislației italiene în vigoare.
Efectele respingerii propunerii certificatului european de filiație
Copiii cuplurilor LGBTQI+nu pot avea un certifcat de naștere cu doi părinți de același sex. În același timp, măsură limitează autoritatea părintească doar la părintele biologic atunci când un cuplu de același sex își înregistrează copiii împreună, ceea ce presupune că o serie de drepturi părintești, precum autorizarea pentru tratament medical sau participarea la excursii școlare, nu îi sunt recunoscute celuilalt părinte.
Potrivit estimărilor, aproximativ 150 000 de copii din familii LGBTQI+ din Italia nu vor putea apărea în registrele civile.
„Iubirea este cea care crează o familie”
Familiile LGBTQI+ prezente de la protestul de sâmbătă de la Milano au arborat steagul curcubeu, au ținut în mâini baloane roz, pancarte și tricouri pe care se puteau citi mesaje ca: „Iubirea este cea care creează o familie”, “Explică-i tu fiului meu că nu sunt mama lui”.
Protestul a culminat cu flashmoburi și înălțarea mâinilor, ținând pixuri, spre cer, simbol al semnăturilor de pe registre care nu mai pot fi aplicate.
Reprezentanții stângii speră să aducă problema în Parlamentul italian și să obțină votarea unei legi în favoarea certificatului european de filiație.
„Trebuie să convingem acest guvern că discriminarea nu a dus niciodată la progresul societății – a declarat din nou Schlein – pentru că cea mai sigură societate este cea mai incluzivă, care nu discriminează, care nu lasă pe nimeni în urmă. Este acea societate care realizează că cei care acum guvernează țara i-au atacat cu cruzime pe acești băieți și fete, dar sunt copii ca toți ceilalți și merg deja la școlile noastre, cresc în comunitățile noastre.”
Aceste înregistrări sunt un act birocratic necesar recunoașterii unei serii de drepturi părintești, precum autorizarea pentru tratament medical sau participarea la excursii școlare.
Această măsură limitează autoritatea părintească doar la părintele biologic, atunci când un cuplu de același sex își înregistrează copiii împreună.
O decizie bazată pe o lege din 2004 privind procrearea asistată medical, permisă doar cuplurilor heterosexuale.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!