Un oraș transilvănean ar putea ajunge în top 10 cele mai dezvoltate din Europa Centrală | Bihoreanul

Data:

spot_img

Un oraș transilvănean ar putea ajunge în top 10 cele mai dezvoltate din Europa Centrală până în anul 2050.

Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) a făcut o analiză, în baza datelor oficiale, care a dat rezultate surprinzătoare cu privire la structura economiei locale bihorene.

„Cei mai mari angajatori din economia bihoreană sunt microîntreprinderile, urmate de companiile mici şi mijlocii, care au depăşit, ca număr de angajaţi, marile companii”, a declarat preşedintele AFB Bihor, Octavian Dan, joi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul asociației din Cetatea Oradea.

Citește și: Rejudecarea lui Mario Iorgulescu este nelegală. Soluția nu este prevăzută pentru ce a reclamat fiul lui Gino Iorgulescu

Concret, la nivelul anului 2023, microîntreprinderile orădene (adică firme cu până la 9 angajaţi şi o cifră de afaceri de până la 2 milioane euro pe an) aveau, conform evidenţelor AFB, 35.543 de angajaţi, depăşind cu aproape 10.800 de angajaţi marile întreprinderi.

Companiile mici sunt cel mai mare și cel mai profitabil angajator

„Companiile mari au pierdut cam 5.000 de angajaţi între anii 2018-2023, numărul lor ajungând anul trecut undeva la 24.700 de salariaţi. Marile companii se află într-un proces de restructurare”, a spus Octavian Dan.

Conform evidenţelor AFB, angajaţii disponibilizaţi de marile firme au fost ulterior preluaţi de microîntreprinderi, rata șomajului păstrându-se astfel la un nivel redus în Bihor.

Conform evidenţelor, micile companii se dovedesc nu doar cel mai mare angajator, dar şi cel mai profitabil.

„Cele mai profitabile sunt microîntreprinderile, cu o rată de profit de 12,4%, în timp ce marile întreprinderi au o avut rată de profit de doar 1,9%, în anul 2023”, a arătat Octavian.

Potrivit preşedintelui AFB, afacerile mici au fost și cele mai vulnerabile la crizele declanşate în ultimul deceniu de circumstanţele economice, sanitare sau fiscale.

Citește și: Mine în Ucraina. Teritoriu ucrainean este cel mai minat din lume

Spre exemplu, în ultimul an, modificările fiscale au diminuat rata de profit a microîntreprinderilor bihorene de la 16,1%, în 2022, la 12,4%, în 2023.

Continuarea în Bihoreanul

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay / PaulCosmin)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related