Un oraş vrea să şteargă cetăţenia de onoare a lui Hitler | Deutsche Welle

Data:

spot_img

4000 de oraşe şi comune l-au declarat odinioară pe dictatorul nazist, Adolf Hitler, cetăţean de onoare. Titlul acesta a dispărut odată cu moartea sa. Dar multe localităţi nu s-au distanţat de el. O clasă de şcolari solicită asta.

La o lecţie de istorie desfăşurată la liceul Siebengebirgs-Gymnasium (SIBI) din Bad Honnef elevilor din clasa a 10-a le-a venit cu câteva luni în urmă ideea să scrie ei istorie. Elevii au făcut cerere ca orăşelul cu 25.000 de locuitori din apropiere de Bonn să se dezică oficial de cetăţeanul lor de onoare nazist, dictatorul Adolf Hitler.

Kathi, Lilly, Ronja, Mia şi Selin, cinci eleve care vorbesc în numele colegilor lor, vor, împreună cu profesorul Thomas Rott, să dea un semnal clar împotriva ideologiei de dreapta. „Noi locuim în acest oraş de aceea suntem preocupaţi, desigur, şi de istoria sa. Şi ne-am întrebat dacă astăzi putem exercita influenţă pentru a schimba ceva în istorie şi la cetăţenia de onoare a lui Hitler. Şi profesorul nostru ne-a încurajat să abordăm această temă. Fiecare dintre noi i-a scris apoi primarului un mesaj pe email”.

Citește și: Analiză. UE întărește strategia de reducere a riscurilor în privința influenței Chinei

O inițiativă semnată de 1363 de localnici

Iniţiativa lor a dat naştere unei cereri pe care în cele din urmă au semnat-o mai bine de 1363 de localnici. Sunt cinci la sută din totalul localnicilor şi de aceea Consiliul Local trebuie să supună la vot iniţiativa. Pentru elevii liceului este un mare succes. Ei au strâns semnături, au sunat la uşi, au încercat să-i convingă pe oameni.

Purtătoarele de cuvânt ale clasei spun ce experienţe au avut: „Cei mai mulţi din cei cu care am vorbit nu ştiau că Hitler este cetăţean de onoare şi mulţi au semnat imediat. Dacă cineva ne-ar fi spus cu un an în urmă că noi, o clasă mică, vom obţine ceva atâta de mare, nu am fi crezut. Dar mai ales în mediile de socializare sunt tot mai prezenţi extremiştii de dreapta. Împotriva acestui fenomen trebuie să luptăm”.

Bad Honnef l-a declarat cetăţean de onoare pe Adolf Hitler în data de 5 aprilie 1933, la o lună după victoria partidului nazist NSDAP la alegerile generale. Orăşelul de pe Rin s-a numărat printre primele care au făcut asta. Până în 1934 exemplul a fost urmat de alte aproximativ 4000 de oraşe şi comune.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Ce lipsește din cartea lui Ciucă?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: dw.ro)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Comuniștii cubanezi protestează în fața Ambasadei SUA din Havana | The Epoch Times

Comuniștii cubanezi au mărşăluit vineri în faţa ambasadei SUA...

Autoritățile americane iau în considerare interzicerea utilizării routerelor TP-Link din China | Aktual24

Autoritățile americane iau în considerare interzicerea utilizării routerelor TP-Link...

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

Saab revoluționează lupta aeriană cu un ecosistem sincronizat de avioane și drone | Aktual24

Saab a prezentat un concept revoluționar pentru un avion...