Un ordin ministerial „abuziv şi exagerat” răvăşeşte lumea cabinetelor stomatologice. Prețurile serviciilor medicale ar putea sări în aer

Data:

spot_img

Un ordin al Ministrului Sănătăţii, publicat recent în Monitorul Oficial, le dă dureri de dinţi stomatologilor. Preţurile serviciilor medicale ar putea creşte, în condiţiile în care deja sănătatea orală nu este susţinută de stat, iar cabinetele stomatologice mici ar putea intra în faliment dacă noul ordin ministerial nu va fi modificat. Ordinul e caracterizat de dentişti ca fiind “abuziv, absurd, aberant, exagerat”. 

Medicii stomatologi sunt îngrijoraţi că, prin introducerea unor norme noi de curăţenie, sterilizare şi dezinfecţie ,volumul investiţiilor pe care trebuie să le facă în cabinete va creşte mult, iar acest lucru se va reflecta în nota de plată a pacienţilor.

Fapte

În luna aprilie a acestul an, Ministerul Sănătăţii a lansat spre dezbatere un proiect de ordin referitor la normele tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare publice şi private. La data de 14 septembrie 2021, noul ordin ministerial (nr. 1761 din 03.09.2021) a fost publicat în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare. Furia medicilor stomatologi s-a acumulat de la o zi la alta, amplificată de mesaje pe reţelele de socializare în care unii medici dentişti din diverse zone ale ţării se plângeau că au fost deja controlaţi de inspectorii direcţiilor de sănătate publică în baza noului ordin.

La începutul lunii noiembrie, Patronatul Societăţilor de stomatologie, implantologie şi tehnică dentară a publicat on-line petiţia “Medicii stomatologi cer de urgenţă suspendarea Ordinului 1761/2021 şi a controlului DSP-urilor teritoriale până la corectarea anomaliilor din acest ordin referitor la medicina dentară”. Până pe 29 noiembrie 2021, petiţia a fost semnată de 8580 de persoane. Alarmate de numarul mare de dentişti care cereau lămuriri, Colegiile Medicilor Stomatologi au luat legatura cu reprezentantii Ministerului Sănătăţii, pentru reanalizarea prevederilor ordinului nr. 1761. Ministerul Sănătăţii a trimisa răspuns că este dispus să renegocieze. Aceasta este situaţia la momentul actual.

Nemulţumiri

Ordinul 1761/2021 prevede ca în fiecare unitate medicală de stat sau privată să se utilizeze pentru curăţenie un mop la 20 de metri pătraţi, cu schimbarea obligatorie a acestuia la trecerea într-o altă încăpere. Iar lavetele utilizate pentru curăţenie să fie individualizate, pe culori, în funcţie de suprafeţele pe care aplică curăţenia (sau să fie de unică folosinţă). Iar pentru asigurarea unui rulaj optim de rezerve de mopuri şi lavete este necesar un număr de minimun 3 ori mai mare faţă de necesarul calculat.

“Tocmai am calculat: la un spaţiu cu 8 încăperi cică trebuie 24 de mopuri pe zi*22 zile lucrătoare*12 luni, adică 6336 de mopuri de unică folosinţă pe an”, scrie un medic stomatolog pe grupul de Whatsapp Dentisti&SARS COVID19

Documentul se referă şi la condiţiile în care lavetele şi mopurile ar trebui spălate şi uscate (dacă nu sunt de unică folosinţă). Acelaşi ordin ii obligă pe stomatologi să aibă în cabinete câte un incubator pentru teste de autocontrol, pentru a determina o eventuală prezenţă a germenilor.

În acelaşi timp documentul le solicită medicilor să facă teste suplimentare pe aparatele de sterilizare şi îi obligă să marcheze cu etichete instrumentele sterilizate. Aceste etichete urmând a fi dezlipite de pe instrumentele folosite în timpul unui tratament şi lipite pe fişa pacientului care beneficiază de acel tratament. Acest lucru i-a nedumerit şi alarmat pe medicii stomatologi, care folosesc numeroase instrumente de mici dimensiuni, cum sunt acele şi frezele, şi spun ca e absurd, în materie de timp pierdut, să eticheteze toate aceste instrumente, iar apoi să lipească toate aceste etichete în fişele pacienţilor.

Articolul complet, pe ZIARUL DE IAȘI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related