Stagiu militar obligatoriu de două săptămâni în România, propune un partid. Ideea aparține noii formațiuni înființate de Cosette Chichirău, CURAJ, și at sârnit dezbateri aprinse pe diferite grupuri de discuţie din Iaşi în rândul tinerilor.
În mod concret, la capitolul „Renaştem patriotismul românesc” din „planul de ţară” propus de fosta şefă USR, se propune înfiinţarea Corpului Civil de Intervenţie, care presupune un „stagiu obligatoriu de pregătire militară de două săptămâni pentru toţi cetăţenii 18 – 35 de ani”.
„În cazul angajaţilor, timpul petrecut în stagiul de pregătire va fi considerat concediu de drept şi va fi remunerat de către stat. În cazul elevilor de liceu/studenţilor, stagiul devine obligatoriu o dată cu împlinirea vârstei de 18 ani.
Dacă la împlinirea vârstei de 18 ani, tânărul se află în ciclul de învăţământ liceal, stagiul se va amâna până la finalizarea studiilor. În cazul elevilor ce vor urma studii superioare, stagiul se poate amâna până la finalizarea studiilor de licenţă, dar nu mai târziu de vârsta de 23 de ani”, se precizează în documentul publicat de partidul nou-înfiinţat.
Citește și: Soacra primarului Cherecheș era dispusă să plătească cât spunea judecătoarea pentru achitarea ginerelui
Stagiu militar obligatoriu. Ce spun tinerii
„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu mai mulţi dintre tinerii care au comentat această prevedere şi sentimentul general a fost cel de nemulţumire. Tinerii se plâng de ideea de obligativitate, de faptul că mulţi nu sunt de acord cu abordările „armate” sau „militare” în rezolvarea conflictelor.
„Cred că armata obligatorie nu este o iniţiativă potrivită în acest program politic – şi în niciun program politic, pentru că libertatea de a alege e relevantă pentru o societate liberă şi sănătoasă. Dacă o persoană nu-şi doreşte să facă parte din acest program, trebuie să poată avea opţiunea şi libertatea de a alege să nu facă.
Prin urmare, cel mai sănătos ar fi ca acest program să fie unul voluntar. Apoi, la nivel personal, valorile mele etice şi morale nu se aliniază cu cele ale forţelor armate, şi nu mi-aş dori încălcarea lor”, a spus Andreea, 27 de ani, care a plecat din Iaşi să-şi definitiveze studiile în străinătate acum trei ani şi vrea să se întoarcă să muncească acasă.
Continuarea în Ziaruldeiasi.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)