Un polițist hunedorean, cercetat de DNA pentru fraudă cu fonduri europene. DNA – Serviciul Teritorial Alba-Iulia a pus în mișcare acțiunea penală față de G. A. Z., la data faptelor comisar de poliție, cu aviz de poliție judiciară în cadrul Poliției orașului Simeria, județul Hunedoara.
Polițistul este cercetat pentru fapte de instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținere de fonduri europene (21 acte materiale), complicitate la instigare la fals intelectual, în formă continuată (17 acte materiale).
Polițistul mai este acuzat de instigare la fals intelectual
Acuzațiile nu se opresc însă aici. Polițistul mai este acuzat de instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, fals în declarații, în formă continuată (șase acte materiale).
Acțiunea penală a început în 26 septembrie, iar polițistul a fost pus sub control judiciar.
„În perioada 2019-2023, inculpatul ar fi determinat mai multe persoane fizice să depună, în nume propriu, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Județean Hunedoara și Centrul Local Brad mai multe cereri unice de plată, la care ar fi fost atașate documente false, potrivit cărora persoanele fizice respective utilizau diferite suprafețe de teren și dețineau animale, iar unele dintre aceste persoane nu îndeplineau calitatea de fermier, primind pentru acest lucru subvenții. În fapt, inculpatul Z. G. A. ar fi fost beneficiarul real al plăților A.P.I.A., având ca rezultat producerea unui prejudiciu bugetului Uniunii Europene în valoare totală de 2.462.495 lei (aprox. 493.000 euro). În același timp, inculpatul ar fi ajutat persoanele în numele cărora erau depuse cererile pentru plățile A.P.I.A. să obțină adeverințe din care să rezulte că terenurile sunt utilizate de ele, deși contractele de arendare au fost încheiate de inculpat, dar pe numele altor persoane.”, se arată într-un comunicat DNA.
Continuarea în Gazeta de Dimineață
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com / fsHH)