Ucraina și Statele Unite ar putea semna un acord în domeniul mineralelor pe 24 aprilie, a declarat președintele american Donald Trump, într-o conferință de presă comună cu premierul italian Giorgia Meloni, desfășurată, joi, la Casa Albă, realatează The Kyiv Independent.
„Avem un acord privind mineralele, care, din câte înțeleg, va fi semnat joia viitoare,” a spus Trump. „Și presupun că vor respecta acordul,” a adăugat el.
Declarațiile liderului american au venit la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că cele două părți poartă discuții privind semnarea unui memorandum legat de acest acord, care ar putea fi parafat online chiar în cursul zilei de 17 aprilie.
La începutul acestei săptămâni, delegații din Ucraina și SUA au avut consultări la Washington pe marginea acordului. Potrivit vicepremierului și ministrului Economiei de la Kiev, Iulia Sviridenko, s-au înregistrat „progrese semnificative” în cadrul negocierilor. „Am convenit cu partea americană să confirmăm această evoluție pozitivă printr-un memorandum de intenție – pregătim încheierea oficială a acordului în perioada următoare,” a declarat Sviridenko.
Conform unor rapoarte anterioare, propunerea Statelor Unite prevede crearea unui fond comun de investiții aflat sub controlul Washingtonului, fără a include însă garanții de securitate pentru Ucraina. Administrația Trump a prezentat acest acord ca pe o modalitate de a recupera o parte din miliardele de dolari oferite Ucrainei sub formă de ajutor militar și financiar, de la începutul invaziei ruse din 2022.
Publicația Bloomberg a relatat anterior că Statele Unite au renunțat la unele dintre cererile inițiale, considerate „maximaliste”, reducând suma pe care o doresc înapoi de la 300 de miliarde de dolari la 100 de miliarde. Deși această valoare este mai apropiată de estimările Kievului în ceea ce privește ajutorul primit, Zelenski a subliniat că Ucraina nu consideră sprijinul primit din partea administrației Biden drept o datorie.
Acordul cadru-inițial era planificat să fie semnat în timpul vizitei lui Zelenski la Washington, pe 28 februarie, însă procesul a fost suspendat în urma unor tensiuni apărute într-o întâlnire din Biroul Oval, la care au participat Trump și vicepreședintele american JD Vance. Președintele ucrainean a părăsit capitala SUA fără să semneze înțelegerea. Ulterior, Ucraina a angajat firma de avocatură americano-britanică Hogan Lovells pentru a oferi consultanță în cadrul negocierilor, potrivit The Kyiv Independent.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Captură video / X)