Un primar pro-rus, la comemorarea poetului Grigore Vieru, din parcul Copou – Iași

Data:

spot_img

Un primar pro-rus, la comemorarea poetului Grigore Vieru, din parcul Copou – Iași. Miercuri, 14 februarie, s-a desfășurat evenimentul „In memoriam Grigore Vieru”, în Parcul Copou din Iași, marcând cei 89 de ani de la nașterea celebrului poet. Deși manifestarea a fost menită să comemoreze viața și opera lui Grigore Vieru, a fost remarcată prezența primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, despre care se știe că ar fi un primar pro-rus.

Evenimentul din Parcul Copou a început cu ascultarea imnului României și imnului Republicii Moldova. Problemă tehnică sau nu, cei prezenți au auzit doar prima strofă din imnul României, fapt care a dus la reacții din partea celor prezenți la manifestare. „Puțin jenant”, a afirmat un bărbat din public. Apoi, au urmat trei strofe din imnul Republicii Moldova.

Citește și Modernizarea DN 73 Câmpulung-Braşov a început cu frâna de mână trasă

Într-un cadru solemn, participanții au depus jerbe la bustul poetului și au ascultat discursurile invitaților. Reprezentanți ai instituțiilor administrației locale și ai instituțiilor de cultură din Iași și din Chișinău, elevi și cadre didactice au depus jerbe la bustul lui Grigore Vieru.

Cu sau fără frontieră – visul lui Grigore Vieru?

Discursurile autorităților au urmărit o linie clară: importanța dispariției frontierei. De exemplu, primarul Chișinăului, Ion Ceban, și-a exprimat recunoștința față de colaborarea cu Iașul și a subliniat importanța legăturilor culturale dintre cele două orașe. „Marele Vieru este al nostru, al tuturor. Este poetul cunoscut de la cei mici până la cei în vârstă. Este o valoare incontestabilă pentru toate generațiile. Pe Grigore Vieru îl cunosc, îl citesc, îl recitesc. Vă mulțumesc, domnule primar, pentru colaborarea pe care o avem, pentru activitățile pe care le desfășurăm împreună, pentru suportul care a fost atunci când i-a fost, poate, cel mai greu Chișinăului! În continuare sper la fortificarea acestei colaborări. Iași și Chișinău sunt orașe înfrățite, avem foarte multe activități pe care le desfășurăm în comun”, a transmis Ion Ceban, primarul Chișinăului, în cadrul evenimentului.

Citește și Cannabisul a fost cel mai căutat drog, anul trecut, în Dolj

Apoi, primarul Mihai Chirica a explicat celor prezenți dragostea de țară, credința în Dumnezeu și istoria nu pot fi șterse, felicitându-l totodată pe Ion Ceban pentru noul mandat. „Grigore Vieru a fost pentru noi o stea care a răsărit atunci când vedeam că nu mai răsar stele pe teritoriul Basarabiei și a reușit să vină către noi aducându-ne lumina, lumina unui patriotism sincer, care de foarte multe ori nu se mai regăsea pe ținutul românesc. Știu că undeva, într-un palat frumos, dintr-o cetate mare, dintr-un imperiu și mai mare stă un om care nu iubește Moldova și care va deveni din nou președintele Rusiei, dar mesajul nostru este foarte simplu: nu suntem mari, nu suntem nici puternici, dar avem o inimă mare, care este mai puternică decât o armată. Vreau să le transmit prietenilor de la Chișinău, împreună cu domnul primar Ceban, pe care îl felicit pentru noul mandat, că istoria nu poate fi ștearsă și nu va reuși nimeni să o facă”, a menționat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași. Mai multe citiți în Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...