Un proiect european de milioane, ratat din cauza birocrației | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Un proiect european de milioane, ratat din cauza birocrației. Firma din județul Iași intenționa să înființeze o livadă de caiși.

Își cere acum banii în instanță, inclusiv profitul estimat al plantației neînființate. Miza procesului depășește un milion de euro.

Proiectul SC Caise Naturale SRL viza înființarea unei plantații de caiși în regim de cultură bio în Bălțați, în locul unei livezi mai vechi.

Firma urma să beneficieze de o finanțare nerambursabilă de 4,2 milioane lei

Întinsă pe 5,12 ha, livada urma să fie completată cu un depozit frigorific și o instalație de procesare a fructelor și de producție a sucurilor de fructe. Cererea de finanțare a fost depusă la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale în martie 2019.

Cinci luni mai târziu, proiectul a fost aprobat, firma urmând să beneficieze de o finanțare nerambursabilă de 4,2 milioane lei, reprezentând 90% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Citește și: Director la Sf Pantelimon despre angajatele care au sesizat procuratura: „În fiecare zi în care profesează, defăimează ireversibil imaginea profesională a medicilor din întreaga țară”

Implementarea proiectului a început însă cu stângul. În timpul întocmirii proiectului tehnic pentru obținerea autorizației de construire s-a constatat că terenul viitoarei livezi era traversat de o magistrală de gaz metan în apropierea căreia nu se puteau face plantări.

Magistrala ar fi trebuit mutată pentru a se putea face plantarea pomilor. Solicitarea de mutare a magistralei a fost însă respinsă, așa că firma a încercat o altă soluție, respectiv identificarea unui teren suplimentar pentru livadă, astfel încât suprafața destinată plantației să rămână aceeași.

Citește și: Ofensiva Ucraineană în Kursk: Avansări Strategice în Rusia

A fost găsit un teren de un hectar, în imediata vecinătate a viitoarei plantații, dar în loc să se rezolve, problemele a continuat să se adune.

Pentru terenul disponibil, proprietarul nu avea încă titlu de proprietate. Firma a încheiat o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare, urmând să se ocupe de rezolvarea problemei.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com/ manseok_Kim )

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”? Precizările ISJ Iași | Ziarul de Iași

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”, deși...

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...