Un prozator excepțional: Viorel Ilișoi

Data:

spot_img

Aflu dintr-o postare a lui de pe Facebook că va fi obligat să oprească activitatea editurii GRI, pe care a creat-o. Motivele sunt ușor de bănuit. Dacă aș fi un om de afaceri prosper aș investi imediat în editura domnului Ilișoi.

Bogații noștri preferă să investească  în echipe de fotbal, ba chiar în echipe din Italia. N-am nimic împotrivă, dar ar putea să-și folosească banii ajutând edituri, muzee ori teatre. Iar să-l publici pe Viorel Ilișoi ar fi, sunt convins, o investiție onorantă și rentabilă pe termen lung.

Am trecut nu o dată, așa cum am mărturisit și cu alte ocazii, pe lângă cărți importante și pe lângă autori de prim rang. Sigur, e relativ ușor să găsești scuze: nimeni nu poate citi tot ce se tipărește, avem fiecare preferințele noastre, ne luăm cu alte treburi etc.

Iată că acum mă aflu într-o situație în care trebuie să mă declar, fără ocolișuri, impardonabil: nu citisem reportajele lui Viorel Ilișoi până când, recent, autorul a avut gentilețea să-mi trimită ediția a doua, revăzută și adăugită, a volumului Cele mai frumoase reportaje (Editura GRI, 2023).

Citește și: Profesorul Peter Gross, expert în Ştiinţele comunicării – „Din perspectiva unei mass-media cu adevărat libere și responsabile social, sistemul media românesc este un pacient grav bolnav”

Am avut revelația nu numai a unui reporter excepțional, dintr-o stirpe astăzi pe cale de dispariție la noi, ci și a unui scriitor de o forță impresionantă, ce poate fi situat fără dubii în prima linie a prozatorilor români contemporani. Ca reporter, Ilișoi face o serie de experiențe existențiale de a căror autenticitate nu avem motive să ne îndoim.

Ca prozator, el transfigurează acele experiențe și le transformă în materie pentru potențiale nuvele și romane. Textul ce deschide volumul, „Vino, mamă, să mă vezi la spitalul de obezi”, e, de altfel, la limita dintre realitate și ficțiune. Luându-se cu vorba, prozatorul – care simte enorm și vede monstruos – începe să fantazeze, textul căpătând accente rabelaisiene.

Dar, desigur, în celelalte reportaje primează realismul, un realism dur, fără menajamente, chiar cu riscul de a-i șoca pe cititorii mai sensibili.

Continuarea în Ziarul de Iași

Citește și: Sabina Fati, pe locul al doilea în topul vânzărilor Editurii Humanitas săptămâna trecută

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum joacă Bolojan între UE și SUA

Parteneriatul strategic cu SUA, urgența transformării UE, sprijinirea Republicii...

Dilemele lui Bolojan

Ilie Bolojan, noua stea de pe firmamentul ruginit al...

De ce nu a fost invitată România la Paris

În spațiul de divergență dintre Europa și Statele Unite,...

Cât de importantă e România: între München și Paris

Șeful diplomației de la București și ministrul Apărării au...