Un reactor alimentat cu energie solară, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, captează dioxidul de carbon din atmosferă și îl convertește în combustibil durabil, deschizând posibilitatea înlocuirii combustibililor fosili cu surse de energie complet curate, transmite Interesting Engineering.
Acest reactor ar putea fi primul pas către alternative de energie complet curată, care ar înlocui combustibilii fosili.
„Și dacă în loc să pompam dioxidul de carbon în subteran, am face ceva util din el?”, a spus dr. Sayan Kar de la Departamentul de Chimie Yusuf Hamied de la Cambridge.
Spre deosebire de metodele convenționale de captare și stocare a carbonului (CCS), care necesită un aport semnificativ de energie și stocarea pe termen lung a CO₂ în subteran, acest nou sistem trage CO₂ direct din atmosferă și îl transformă în gaz de sinteză – un ingredient esențial pentru producerea de substanțe chimice, produse farmaceutice și combustibili.
„CCS este, de asemenea, un proces non-circular, deoarece CO2 presurizat este, în cel mai bun caz, stocat în subteran pe o perioada nedeterminată, acolo unde nu este de folos nimănui”, a spus profesorul Erwin Reisner, care a condus cercetarea.
Inspirată de fotosinteză, procesul natural prin care plantele transformă lumina soarelui în energie, echipa de cercetare a proiectat un sistem care funcționează fără surse de alimentare externe, cabluri sau baterii.
Continuarea, în Aktual24.ro
Urmăriți PressHUB Și pe Google News!
(Foto: Fotografie ilustrativă – Pixabay.com)