În cei 30 de ani de când Grupul pentru Dialog Social a instituit acest premiu, este pentru prima oară când îl acordă unui artist și acest lucru are o însemnătate excepțională.
Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist ale cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Grupul pentru Dialog Social are onoarea de a acorda Premiul GDS pe anul 2024 maestrului Victor Rebengiuc, o figură emblematică a teatrului și cinematografiei românești, un om de o verticalitate rară și un reper moral pentru societatea noastră.
Citește și: România în top 10 european ca număr de spectatori ai filmului „Maria”
Un om de o mare conștiință civică
În cei 30 de ani de când Grupul pentru Dialog Social a instituit acest premiu, este pentru prima oară când îl acordă unui artist și acest lucru are o însemnătate excepțională. În primul rând, aceea de a afirma rolul fundamental al oamenilor de cultură, al oamenilor de teatru în particular, în mersul anevoios al societății românești către libertate și democrație. În al doilea rând, aceea de a distinge în rândul lor nu doar un mare actor, ci și un om de o mare conștiință civică.
În momentele dificile ale istoriei recente, vocea lui s-a făcut auzită clar și răspicat, pledând pentru integritate, pentru decență, pentru curaj.
Maestre, autoritatea cu care ați vorbit de fiecare dată se sprijină pe o imensă experiență umană. Ați acumulat-o nu numai prin deceniile propriei vieți și încercările personale în cursul numeroaselor forme de opresiune, intimidare și dictatură pe care le-ați trăit, dar și prin nenumăratele roluri pe care le-ați jucat, și care v-au pus, pentru public, dar și în spațiul conștiinței personale, în situații existențiale totale.
Ați fost, rând pe rând, în teatru, personaj al lui Shakespeare (Richard al II-lea, Brutus, Orlando, Caliban, Nick Bottom, Regele Lear), al lui Cehov (doctorul din Unchiul Vania), al lui Pirandello, Gogol, Bulgakov și al multor altora, în film, ați fost memorabilul Apostol Bologa, inconfundabilul Ilie Moromete, dar și infernalul Pampon al lui Caragiale.
Continuarea în Revista22
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: revista22.ro)